Radićeva poziva agencijo, naj spremeni svojo odločitev. Foto: MMC RTV SLO
Radićeva poziva agencijo, naj spremeni svojo odločitev. Foto: MMC RTV SLO
Bo Radićeva preprečila nakup delnic NKBM-ja?

Spor med vodstvom lani ustanovljene Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ki jo vodi Dagmar Komar, in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić, se je še zaostril. Agencija je v petek sporočila, da bo prenesla prednostne pravice države do nakupa novih delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) na tri družbe v 100-odstotni lasti države - Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. Agencija želi v dokapitalizaciji banke ohraniti večinski državni delež, toda za državno dokapitalizacjo niso predvidena proračunska sredstva.

Ministrica Radićeva pravi, da vlada ni nikoli sprejela sklepa, da je NKBM strateška naložba in da je agencija posegla v strategijo ravnanja z energetskimi podjetji. Kot pravi, ni nikjer nobenega določila, ki bi navajal, da naj energetska podjetja svoja sredstva vlagajo v finančne naložbe in kupujejo delnice bank. To jim namreč povzroča škodo.

Nasprotno pa Dagmar Komar meni, da poslovanje energetskih podjetij z odločitvijo agencije ni v ničemer ogroženo, in dodaja, da so delali strokovno in v korist države, saj mora Agencija delovati v duhu zaščite državnega premoženja, je v svojem prispevku poročala novinarska TV Slovenija Lidija Pak.

Bo Radićeva preprečila nakup delnic NKBM-ja?