Radićeva je potezo AUKN-a označila za zanimiv poskus izigravanja vladne odločitve.
Radićeva je potezo AUKN-a označila za zanimiv poskus izigravanja vladne odločitve. "Ta transakcija je v popolnem nasprotju s sektorsko politiko energetike, ki smo jo na ministrstvu posredovali agenciji in bi jo morali upoštevati," je dejala. Foto: MMC RTV SLO
NKBM
Bilančna vsota skupine NKBM je konec leta 2010 znašala 5,866 milijarde evrov in je za 81 milijonov evrov oz. za 1,4 odstotka večja kot konec leta 2009. Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 101 milijon evrov, čisti dobiček pa 11,5 milijona evrov. Foto: BoBo
Nekateri ministri naj bi že zahtevali odhod uprave agencije na čelu s predsednico Dagmar Komar. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija NKBM-a

Napovedala je, da bo zahtevala razrešitev predsednice uprave agencije, a da je ta v pristojnosti DZ-ja. Jezo v vladi in razpravo o ravnanju agencije je povzročila odločitev AUKN-a o prenosu prednostne pravice države za nakup delnic banke na tri državna podjetja.

Agencija je namreč sporočila, da bo prenesla prednostne pravice države do nakupa novih delnic Nove Kreditne banke Maribor na tri družbe v 100-odstotni državni lasti, in sicer Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. Agencija želi namreč v dokapitalizaciji banke ohraniti večinski državni delež, vendar pa za državno dokapitalizacijo niso predvidena proračunska sredstva.

Na kriznem sestanku v Ljubljani naj bi poleg Radićeve sodelovalo več ministrov in predsednik vlade Borut Pahor.

"AUKN deluje odvisno od neke interesne skupine"
"Že dalj časa ugotavljam, da ta ekipa, ne samo predsednica Dagmar Komar, ni kompetentna in ne uresničuje in ne opravlja svojega dela, kot je bilo opredeljeno ob ustanovitvi Agencije za upravljanje kapitalskih naložb - strokovno, neodvisno od vlade. Občutek imam, da dela neodvisno od vlade, a zagotovo deluje v interesu in odvisno od neke interesne skupine, kar pa ni namen in cilj agencije," je za TV Dnevnik dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

"To je poskus, ko je agencija, kljub temu, da je vlada na prejšnji seji odločala o tem poslu v tej smeri in zavrnila tovrstno ravnanje, uporabila kreativno pravno ravnanje in s spremembo aktov o ustanovitvi v teh družbah dobesedno izsilila, da bodo podjetja s področja energetike, ki tega nimajo v poslanstvu, morala kupiti delnice bank," je pojasnila.

Radićeva: To ni način
Radićeva je potezo AUKN-a označila za zanimiv poskus izigravanja vladne odločitve. "To ni način, ki smo ga pričakovali, ko smo ustanavljali to agencijo. Ta transakcija je v popolnem nasprotju s sektorsko politiko energetike, ki smo jo na ministrstvu posredovali Agenciji in ki bi jo morali upoštevati. Prepričana sem, da bodo ti posli zelo negativno vplivali in povzročali škodo v teh podjetjih, predvsem s področja energetike," je dejala.

Zatrdila je, da mnenja, razen ob bistveno drugačnem ravnanju te uprave, ne bo spremenila.

"Agencija za upravljanje kapitalskih naložb želi pri dokapitalizaciji NKBM-ja ohraniti večinski delež in vrednost državne naložbe, zato bo prenesla prednostne pravice Republike Slovenije do nakupa delnic NKBM-ja na tri družbe v 100-odstotni lasti države, in sicer GEN Energijo, Eles in Pošto Slovenije. Nesodelovanje države pri dokapitalizaciji in s tem bistveno zmanjšanje deleža države po ponudbeni ceni 8 € na delnico, kar je na spodnji meji razpona, ekonomsko ni upravičeno," so v sporočilu za javnost zapisali na AUKN-u.

Investitorji v NKBM-u pokazali interes
V NKBM-u so po dveh tednih intenzivnih predstavitev po evropskih finančnih središčih zadovoljni z odzivom potencialnih institucionalnih investitorjev - ti so pripravljeni vlagati in se že zanimajo za nakup celotnega svežnja ponujenih delnic. Potencialni institucionalni investitorji in vlagatelji pa so ob tem izrazili nekaj pomislekov glede mešanih znakov, ki jih v zvezi z NKBM-om pošilja predstavnik največjega lastnika.

Delnice NKBM-a so sicer do vključno ponedeljka še dostopne delničarjem, ki lahko uveljavljajo prednostno pravico, med 20. in 26. aprilom pa bodo lahko delnice vpisali in vplačali še institucionalni vlagatelji.

"Za banko najpomembnejša finančna kondicija"
Predsednik uprave Matjaž Kovačič je opozoril, da je za banko "najpomembnejša primerna finančna kondicija, vključujoč kapitalsko ustreznost in mednarodni ugled". Glede na to, da je bil NKBM od mednarodnih investitorjev sposoben zbrati celotno ponujeno emisijo in ne potrebuje državne pomoči, je to po njegovem veliko priznanje za banko in pomembno dejstvo za Slovenijo.

"Verjamem, da se bo NKBM lahko še naprej aktivno razvijala in nadaljevala pot javne delniške družbe, ki posluje dovolj uspešno, da ne potrebuje državne pomoči, ampak lahko zagotovi vire za svoj razvoj na razvitih mednarodnih trgih kapitala in tako odpira možnosti tudi za druge institucije iz Slovenije na mednarodnih kapitalskih trgih," je še povedal Kovačič.

V NKBM-u zavrnili mnenje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb
Ob tem so v NKBM-ju danes zavrnili mnenje Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države, da bi morebiten padec državnega lastništva povzročil takojšnje plačilo dolgoročnih posojil tujih posojilodajalcev. Kot je ob tem pojasnil član uprave NKBM-a Andrej Plos, ima banka med vsemi dolgoročnimi posojili tujih posojilodajalcev le dva, pri katerih je bil eden izmed pogojev državno lastništvo nad 50 odstotkov.

"Kredita sta po obsegu bistveno nižja, kot je navedeno v stališču agencije in bosta skladno z načrtom poplačana do konca leta, glavnina (85 odstotkov) v maju, preostanek pa decembra letos. NKBM nima sklenjenega niti enega drugega kredita s klavzulo večinskega državnega lastništva, omenjena dva kredita pa v ničemer nista pogojena s postopkom dokapitalizacije in za banko ne prestavljata nikakršnega likvidnostnega pritiska," je zatrdil Plos.

Dobiček NKBM-a konec leta 2010 11,5 mio. evrov
Kot še poudarjajo v banki, je poslovanje družbe za razliko od drugih bank v lasti države dobro. Bilančna vsota skupine NKBM je konec leta 2010 znašala 5,866 milijarde evrov in je za 81 milijonov evrov oz. za 1,4 odstotka večja kot konec leta 2009. Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 101 milijon evrov, čisti dobiček pa 11,5 milijona evrov.

Banka in skupina NKBM bosta v skladu s potrjenim načrtom tudi v prihodnje sledili svoji strateški usmeritvi širitve na trgih in racionalizirali organiziranost. Še naprej bosta delovali s poudarkom na varnosti in ustreznosti finančnih rešitev za poslovne partnerje in komitente, še zagotavljajo v NKBM-u.

Dokapitalizacija NKBM-a