Radićeva se zavzema za omejitev socialnih prispevkov za visoko izobražene kadre. Foto: BoBo
Radićeva se zavzema za omejitev socialnih prispevkov za visoko izobražene kadre. Foto: BoBo
Denar za regionalni razvoj

Po besedah gospodarske ministrice Darje Radić je prag 60 točk, kar je bil pogoj za odobritev sofinanciranja, preseglo 18 projektov, a je ministrstvu, ki je imelo v okviru razpisa na voljo 185,27 milijona evrov, za enega izmed projektov zmanjkalo denarja. Skupna vrednost izbranih projektov sicer znaša 425,48 milijona evrov.

Ministrica je z rezultati razpisa kljub temu zadovoljna, saj so projekti po njenih besedah lepo razporejeni po regijah. Sofinanciran bo namreč vsaj en razpis iz vsake regije, z izjemo obalno-kraške. Zaradi posebnega zakona Pomurju mora ministrstvo 30 milijonov evrov nameniti prav za to regijo.
Porazdelitev sofinanciranja projektov, prijavljenih na razpis, je enakomerna tudi glede na njihovo vsebino, je še poudarila ministrica in dodala, da je za vsako vsebinsko področje izbran vsaj en projekt.

Od Seawaya in Krke do razvojne agencije za Koroško
Na razpisu so bili sicer izbrani razvojni centri prijaviteljev Seaway Group (novi materiali), Elti (elektroindustrija in elektronika), Intrec svetovanje, reciklaža, organizacija (energetika), Brest-Pohištvo (lesnopredelovalna industrija), Ocean Tec (novi materiali), Iskratel (IKT), Iskra Avtoelektrika (avtomobilska industrija), Krka (farmacija in biotehnologija).

Prav tako bodo sofinancirani projekti prijaviteljev Domel (elektroindustrija in elektronika), Univerza v Mariboru (energetika), Talum (novi materiali), Eti Elektroelement (proizvodnja nekovinskih mineralnih izdelkov), Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško (lesno-predelovalna industrija), Mikropis Holding (IKT), PV Invest (energetika), Novoline (farmacija in biotehnologija) ter Alples (lesno-predelovalna industrija).
Projekti, ki na razpisu niso uspeli, a so prav tako dobri in kakovostni, bodo po ministričinih besedah lahko kandidirali za razvojna sredstva, namenjena regionalnim spodbudam, s katerimi razpolaga služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Teh sredstev je še okoli 93 milijonov evrov.

Denar za regionalni razvoj