Ministrica je Pahorju postavila ultimat. Foto: BoBo
Ministrica je Pahorju postavila ultimat. Foto: BoBo
Radićeva zagrozila z odstopom

Jedro spora predstavlja zahteva ministrstva za gospodarstvo, da se razdeli upravljanje omrežnega dela ter trgovskega in proizvajalnega dela elektropodjetij med dva upravljavca znotraj uprave. Predlog ministrice Darje Radić so zavrnili poslanci SD-ja na matičnem odobru z amandmajem, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Poslanec Matevž Frangež, SD, pravi, da gre za dve pravni mnenji državnih institucij, in sicer Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS in ministrstva, ki različno tolmačita evropsko direktivo.

Premierju Borutu Pahorju je Radićeva zato postavila ultimat. Kot pravi, ne more več ostati ministrica, če predlog ne bo sprejet, saj ni pripravljena prevzemati odgovornosti za nekaj, na kar nima vpliva. Političnega ozadja zgodba nima, še trdi ministrica, ki zavrača trditve, da naj bi šlo za novo poglavje v energetskem sporu med SD-jem in Zaresom.

Novosti vključene v energetski zakon?
Sledil je sestanek prvakov koalicije, kjer so za zdaj dosegli kompromis. Predlog Radićeve, naj se upravljanje omrežnega dela loči od trgovcev in proizvajalcev električne energije, bodo vnesli v nov energetski zakon. Če to tudi na ta način ne bo sprejeto, bo moral priti nekdo, ki bo stvar znal urediti na drug način, dalje grozi Radićeva.

Znano je, da naj bi bila direktorica AUKN-ja blizu finančnemu ministru Francu Križaniču, ki pa za zdaj pravi, da naj bi večje spremembe, podprte s študijami o korporativnem upravljanju, začeli jeseni, zato bodo novosti morda uvedene takrat.

Radićeva zagrozila z odstopom