Nadškofija se bo novembra znova poskušala pogoditi z Raiffeisen banko. Foto: BoBo
Nadškofija se bo novembra znova poskušala pogoditi z Raiffeisen banko. Foto: BoBo


Današnji poravnalni narok na Okrožnem sodišču v Mariboru namreč ni bil končan, saj je po besedah sodnika še preveč odprtih vprašanj, zato se bosta nadškofija in banka na sodišču zopet srečali novembra.

Patronatska izjava predstavlja neke vrste poroštvo, z njo pa se je nadškofija leta 2009 zavezala, da bo zagotovila, da bo Gospodarstvo Rast vrnilo posojeni denar. Ker ne gre za tipično pravno jamstvo, je zastopnik Raiffeisen banke danes na sodišču prosil za dostop do internega prava nadškofije, da bo lahko po njegovi preučitvi dodatno utemeljil svoj zahtevek.

Bosta nekdanja nadškofa pričala?
Razjasniti bo treba tudi, kdo je bil v času podpisa patronatske izjave zakoniti zastopnik nadškofije. Izjavo sta namreč podpisala nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in tedanji predsednik uprave Gospodarstva Rast Dušan Zazijal. S tem namenom je pooblaščenec mariborske nadškofije Matej Pirih predlagal, da se med drugim kot priči zaslišita nekdanja škofa Franc Kramberger in Anton Stres.

Pirih je tudi izpostavil, da še vedno potekajo pogajanja med nadškofijo in bankami upnicami, tudi Raiffeisen banko. "Obstaja resna možnost sklenitve ustreznega dogovora, zato morebiti odločitev sodišča v tem postopku ne bo potrebna." Nadškofija je bila na omenjenem sodišču že v torek v tožbi Abanke, ki od nadškofije zahteva okoli 360.000 evrov nepoplačanega posojila, je pisal Večer.

Pirih sicer ne oporeka plačilu 340.000 evrov zapadle glavnice, ne strinja pa se z izračunom zamudnih obresti. Dolgovi naj bi se poplačali iz zastavljenih nepremičnih, saj drugih virov mariborska nadškofija naj ne bi imela.