Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Dohodki srednjega razreda so v Evropski uniji najvišji v Luksemburgu, na Danskem, Finskem, v Avstriji in na Švedskem, najnižji pa v vzhodnoevropskih državah. Najnižje dohodke v povprečju prejema srednji sloj v Bolgariji in Romuniji, vendar obenem življenjski stroški v teh dveh državah dosegajo le polovico povprečja EU-ja, je poudaril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, ki je raziskavo izvedel v sodelovanju z organizacijo EconPol Europe.

Srednji razred so opredelili kot gospodinjstva, ki zaslužijo od 75 do 200 odstotkov povprečnega dohodka v svoji državi.

Največjo kupno moč imajo srednji razredi v Luksemburgu, Avstriji, Nemčiji in na Finskem. Najnižja je kupna moč srednjega razreda v vzhodni Evropi, a se zaostanek za zahodno Evropo ob upoštevanju ravni cen zmanjšuje.

"V državah EU-ja sistem davkov in drugih dajatev na splošno manj obremenjuje družine srednjega razreda kot samske," je ob objavi rezultatov raziskave dejal predstavnik Ifa Florian Dorn.

Države z največjo davčno obremenitvijo srednjega razreda so Slovenija, Danska, Belgija, Nemčija, Finska, Litva in Nizozemska. Najnižje pa je davčno breme za srednji razred v Španiji, Grčiji, Estoniji, na Portugalskem, Cipru ter v Bolgariji in Romuniji.