Pintar ni želel povedali, ali bodo pri izbiri novega predsednika uprave po zadnji izkušnji morda dali prednost kandidatu iz domačega okolja ali dobremu poznavalcu igralniške dejavnosti. Foto: BoBo
Pintar ni želel povedali, ali bodo pri izbiri novega predsednika uprave po zadnji izkušnji morda dali prednost kandidatu iz domačega okolja ali dobremu poznavalcu igralniške dejavnosti. Foto: BoBo

Upravo Hita sta od aprila lani sestavljala predsednik Janez Mlakar in član Tevž Korent, na ponedeljkovi seji pa jo je nadzorni svet odpoklical zaradi slabega poslovanja v letošnjem letu. Kot je pojasnil predsednik nadzornega sveta Hita Marjan Pintar, uprava ni dosegala niti ciljev, ki si jih je sama zastavila, na kar so Mlakarja že nekaj mesecev opozarjali, zdaj pa so morali ukrepati.

Mlakar poleg tega kljub pozivom nadzornega sveta ni predlagal tretjega člana uprave. V skladu s statutom bi morali namreč Hitovo upravo sestavljati štirje člani – poleg predsednika in dveh članov še delavski direktor.

"Niso uresničili zastavljenih ciljev, ki si jih je uprava sama zastavila v letnem poslovnem načrtu. Ti dosežki bistveno odstopajo od pričakovanj in tudi od rezultatov lanskega leta," je povedal Pintar. Omenil je tudi vrsto kršitev obveznosti.

Kazenskih ovadb ne bo
Kljub krivdni razrešitvi zdaj že nekdanje uprave kazenskih ovadb zoper oba člana ne bodo vložili. Pintar je pojasnil, da bi kljub vsemu zelo težko ovrednotili, za koliko naj bi bila družba oškodovana. "Odločitve nadzornega sveta niso usmerjene v smislu sprožitve kazenskega postopka, pač pa predvsem zaradi zagotovitve pogojev za nadaljnje pozitivno poslovanje in doseganje ciljev, ki so postavljeni pred družbo," je še dejal.

Prav tako ne želijo prelagati odgovornosti na prejšnji nadzorni svet Hita, ki je med vsemi prijavljenimi kandidati izbral prav Mlakarja, pa čeprav v igralništvu ni imel nikakršnih izkušenj. Prav to naj bi po Pintarjevem mnenju vplivalo na slabo poslovanje igralniške družbe.

Razlog za odpoklic nimajo političnega ozadja
Nadzorni svet je že v ponedeljek sklenil, da bo za čas do izvedbe javnega razpisa, vendar za največ 60 dni, Hit začasno kot predsednik uprave vodil Danjel Mlečnik.

Pintar ni želel povedali, ali bodo po zadnji izkušnji pri izbiri novega predsednika uprave dali prednost kandidatu iz domačega okolja ali dobremu poznavalcu igralniške dejavnosti. Ostro je zanikal, da bi odpoklic uprave vzrokovali politični razlogi.

Mlakar: Uporabila bova vsa pravna sredstva
Na razrešitev se je že odzval Mlakar, ki je povedal, da ga je skupaj s Korentom nadzorni svet razrešil nepričakovano. "Z razrešitvijo se ne strinjava in bova uporabila vsa pravna sredstva. Ves čas trajanja najinega mandata sva družbo upravljala kot dober gospodar in prepričana sva, da sva jo vodila dobro," je dejal. Dodal je, da je Hit v prvih osmih mesecih v vseh divizijah razen segmenta igralniških miz dosegel poslovanje nad načrti. Čisti poslovni izid v tem času je bil 1,3 milijona evrov.

"Mislim, da so podatki dovolj jasni, da ni bilo razlogov za kakršno koli razrešitev. Razloge zanjo bo moral javnosti in sodišču predstaviti nadzorni svet," je dodal.

Župan: Nobena skrivnost ni, da je poslovanje službe slabo
Novogoriški župan Matej Arčon razlogov za odpoklic uprave Hita ne pozna: "Verjamem pa, da so nadzorniki tehtno premislili o teh razlogih in sprejeli tudi odgovorno odločitev. Seveda pa mi je kot županu v interesu, da uprava dobro posluje, da uprava dobro deluje in da je tudi vpeta v lokalno okolje."

Dodal je še, da ni nikakršna skrivnost, da je poslovanje družbe slabo. Kljub temu se še ni odločil, ali bo predsednika nadzornega sveta Hita povabil na sejo Mestnega sveta Nova Gorica, da jim kot lastnikom kaj več pove o poslovanju družbe.

Razrešitev Hitove uprave
Razrešitev Hitove uprave