Zaradi recesije se hrani in pijači odreka tretjina Slovencev. Foto: BoBo
Zaradi recesije se hrani in pijači odreka tretjina Slovencev. Foto: BoBo
Tri četrtine Slovencev občuti recesijo

Delež ljudi, ki odgovarja, da občuti recesijo, se je glede na prejšnje merjenje dvignil za tri odstotke in znaša 80 odstotkov, nadaljuje pa se tudi racionalizacija porabe. Raziskava je med drugim pokazala, da se kar 88 odstotkov vprašanih oskrbi z doma pridelano hrano, ki jo pridelajo bodisi doma bodisi jo dobijo od prijateljev in sorodnikov.

Pri spomladanski raziskavi je tretjina anketirancev pričakovala znižanje svoje plače, kar se je tudi uresničilo, je ob tem povedala predsednica društva Maja Makovec Brenčič in dodala, da smo recesijo privzeli in zdaj iščemo novo ravnotežje. Pri tem pa se je prvič zgodilo, da sta v vrhu odpovedovanj tudi hrana in pijača, ki se jima odpoveduje 19 odstotkov anketirancev, kar je sedem odstotkov več kot pred pol leta.

Osmi val raziskave Trženjski monitor je potekal med 20. septembrom in 6. oktobrom na nacionalno reprezentativnem vzorcu oseb med 18 in 65 let. Podatke je zbirala družba Valicon s telefonskim anketiranjem na vzorcu 1.022 oseb.

Recesijo najbolj občutijo starejši
Med tistimi, ki recesijo najbolj občutijo, jih je 70 odstotkov starejših od 40 let, polovica pa starejših od 50 let. Pri tem pa 25 odstotkov vprašanih pričakuje, da se bo njihovo finančno stanje v nadaljevanju še poslabšalo. Recesijo najbolj občutijo na Savinjskem, Goriškem in v Prekmurju.

Kljub temu pa je 60 odstotkov vprašanih pripravljeno plačati nekoliko več za slovenske izdelke, saj večinoma menijo, da so kakovostni in da s tem pomagajo slovenskemu gospodarstvu.

Tri četrtine Slovencev občuti recesijo