Ključna obrestna mera ECB-ja je pristala na najnižji ravni. Foto: EPA
Ključna obrestna mera ECB-ja je pristala na najnižji ravni. Foto: EPA

Čeprav je večina ekonomistov pričakovala znižanje za pol odstotne točke, pa se je svet ECB-ja odločil le za 0,25 odstotka. Vseeno je s tem ključna obrestna mera pristala na najnižji ravni v večdesetletni zgodovini ECB-ja.

Po mnenju večine analitikov si je Evropska centralna banka pustila še nekaj več manevrskega prostora, čeprav si niso enotni, do katere ravni je banka pripravljena iti z zniževanjem obrestne mere. Nekateri celo menijo, da bo sredine leta obrestna mera pristala na 0,5 odstotka, vendar jih večina vseeno pričakuje, da se bo ECB ustavil pri enem odstotku.

To je že šesto znižanje od oktobra lani, ko je ključna obrestna mera znašala 4,25 odstotka. S takimi ukrepi želi banka spodbuditi gospodarsko dejavnost v evrskem območju v času svetovne finančne krize.

Napovedi za 16-člansko evrsko območje, ki je od lanskega novembra uradno v recesiji, tudi za bližnjo prihodnost niso dobre, saj ECB predvideva, da se bo letos gospodarstvo v območju skrčilo med 2,2 in 3,2 odstotka, medtem ko so napovedi OECD-ja še bolj črne - 4,1-odstotno skrčenje.

G. V.