Poslovna cona Komenda je v 80-odstotni lasti Občine Komenda, ki jo vodi župan Tomaž Drolec. Foto: EPA
Poslovna cona Komenda je v 80-odstotni lasti Občine Komenda, ki jo vodi župan Tomaž Drolec. Foto: EPA
Tone Rop
Podjetje Candor je v lasti Gorana Bizjaka in Branka Plešinca, tesnih prijateljev nekdanjega premierja Toneta Ropa. Foto: EPA
Factor banka
PC Komenda je na podlagi pogodbe, ki sta jo podpisala direktor PC Komenda Matic Romšak in nova direktorica Candorja Barbara Podjed, prevzela vse obveznosti Candorja do Factor banke. Šlo naj bi za okoli 1,7 milijona evrov visok dolg. Foto: BoBo

S tem dejanjem je poslovna cona zasebno podjetje "odrešila" milijonskih obveznosti do Factor banke. Candor, ki je v lasti Gorana Bizjaka in Branka Plešinca, tesnih Ropovih prijateljev, ima namreč od februarja letos blokiran bančni račun, je poročal časopis Dnevnik.

Podjetje je od PC Komenda dobilo tudi nekaj tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče. Posel, s katerim je PC Komenda od Candorja odkupila 8,24 odstotka lastnega deleža, naj bi bil vreden 2,3 milijona evrov in je bil sklenjen 31. januarja letos.

Bizjak in Plešinac navedb ne komentirata.

PC Komenda bo poravnala Candorjev dolg
PC Komenda je na podlagi pogodbe, ki sta jo podpisala direktor PC Komenda Matic Romšak in nova direktorica Candorja Barbara Podjed, prevzela vse obveznosti Candorja do Factor banke. Šlo naj bi za okoli 1,7 milijona evrov visok dolg.

Dolg izvira iz večkrat podaljšanega posojila, ki ga je Candor najel marca 2006. Ta denar je bil porabljen prav za vplačilo vložka v novoustanovljeno PC Komenda. Candor sicer ostaja lastnik skoraj 12 odstotkov poslovne cone.

Candorju tudi zemljišče
Poleg prevzema obveznosti je bila kupnina poravnana tudi s 5.000 kvadratnih metrov velikim komunalno opremljenim zemljiščem v maja odprti drugi fazi poslovno-proizvodne cone. Prodajna cena nepremičnine je znašala 125 evrov (z DDV) za kvadratni meter, torej skupno 625.000 evrov.

Zemljišče ima že novega lastnika, in sicer je v lasti podjetja Elgoline Miroslava Levarja, nekdanjega cerkniškega župana. Toda iz zemljiške knjige je razvidno, da se je medtem nanj vpisalo tudi podjetje Bear iz Kamnika, ki je bilo še pred letom dni v lasti Plešinčevega Hadesa, vendar ga je ta medtem prodal Hrvatu Marinu Udbinacu.

"Delež kupljen iz dobička"
In kako je Candorju uspelo prodati naložbo, s katero je do danes ustvaril več kot pol milijona evrov čiste izgube, konec leta 2010 pa je imel skoraj pet milijonov evrov finančnih obveznosti? Podjedova komentarjev ne daje.

Direktor poslovne cone Romšak je pojasnil, da je bil "odkup poslovnega deleža v navedeni višini izvršen na podlagi sklepa skupščine lastnikov PC Komenda". "Delež smo kupili iz dobička, ki smo ga prenesli v rezerve za odkup deleža. Kupnina je bila oblikovana na podlagi cenitve, ki jo je izdelal pooblaščeni cenilec in je bila potrjena na nadzornem svetu družbe," je zagotovil.

Sporna nakazila?
Svetniki v občini Komenda pa se bolj kot z izplačilom zasebnega lastnika PC Komenda, za katerega je še do pred kratkim veljalo, da je v lasti ameriškega poštnega nabiralnika, ukvarjajo z domnevno spornimi nakazili v zadnjih letih.

Komisija občinskega sveta je pred kratkim po pregledu dokumentacije PC Komende med drugim ugotovila, da so se računi izstavljali brez pogodb ali dokazil o opravljenih storitvah, spornih pa naj bi bilo več kot 7,7 milijona evrov nakazil.

Za svetovanje skoraj 246.000 evrov
Del spornih nakazil se nanaša na plačila češkemu podjetju Intertrade CS, ki je v lasti Tomaža Subotiča, prav tako tesnega Ropovega prijatelja. Subotičevo podjetje naj bi od leta 2007 do leta 2010 poslovni coni izstavilo račune za poslovna svetovanja v skupni višini skoraj 246.000 evrov.

Komisija je želela pridobiti tudi poročila in elaborate, ki bi upravičili nakazila, vendar ji je Romšak odgovoril, da ne razpolagajo z nikakršnimi poročili podjetja Intertrade CS. Subotič za pojasnila ni bil dosegljiv.

Izpostavljena so tudi nakazila podjetju Diors, ki je v lasti Tomaža Trontlja. To je za računovodske in podobne storitve poleg rednih mesečnih faktur od PC Komenda dobilo tudi za dobrih 233.000 evrov spornih izplačil. Komisija omenja tudi podjetji Sokograd in Unileasing, obe v lasti Roberta Kovačiča iz Grosupljega, ter podjetje MCS, ki ga vodi Mark Cvetko, tudi direktor trženja v podjetju Val nepremičnine.

Podjetju KB skoraj 350.000 evrov
Največ pozornosti pa so vzbudila nakazila kamniškemu podjetju KB, katerega direktor je Branko Plešinac. KB je PC Komenda v štirih letih izstavil fakture za svetovanje v višini skoraj 350.000 evrov. Plešinac je prek Candorja tudi solastnik PC Komenda. Lastnik KB-ja pa je Tom Plešinac.

V kakšnem sorodstvenem razmerju je z Brankom Plešincem, ni znano, opozorimo pa, da je bil Tom Plešinac do novembra lani z Janom Ropom, sinom podpredsednika Evropske investicijske banke Toneta Ropa, solastnik kamniškega podjetja Solinvest. Javnost je za to podjetje izvedela, ko je časnik Finance pri poročanju o domnevnem tihem družbeništvu tedanjega predsednika uprave Taluma Danila Topleka razkril tudi lastniško verigo družbe Tasolar. Njen večinski lastnik je namreč Solinvest, toda kmalu za tem sta Tom Plešinac in Jan Rop svoja deleža v Solinvestu prodala.