Zlato gazelo je dobilo podjetje Dewesoft, srebrno GMT in bronasto Lotrič, d. o. o. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zlato gazelo je dobilo podjetje Dewesoft, srebrno GMT in bronasto Lotrič, d. o. o. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Orožen
Andrej Orožen skrbi za vodenje Dewesofta, Jure Knez pa usmerja tehnični razvoj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lani je Dewesoft predstavil nov izdelek Sirius, ki je prava revolucija na področju merilne tehnike. Naprava stane od 6.000 do 10.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Orožen in Jure Knez
Dewesoft je 11. oktobra najprej postal savinjsko-zasavska gazela leta, v četrtek pa na finalnem izboru še slovenska gazela leta. Foto: Dnevnik
Prava ideja: izjemni Dewesoftovi izdelki z visoko dodano vrednostjo

Dewesoftu je v petih letih uspelo 3,5-kratno povečanje prodaje in ob tem podvojitev dodane vrednosti: v letu 2011 se je ta približala zavidljivim 95.000 evrom na zaposlenega, je v obrazložitvi nagrade zapisala komisija. Lani je imelo podjetje za 3,8 milijona evrov prihodkov, letos jih utegne biti več kot šest milijonov. So izrazito usmerjeni v tujino in zaradi svojih inovacij in znanja postajajo pomemben partner najprestižnejših znamk v različnih industrijah, med njimi NASE in BMW-ja. Nekaj minut po tem, ko je Dnevnik Dewesoftu na finalni prireditvi Slovenska gazela 2012 v Ljubljani podelil zlato gazelo, smo se pogovarjali z direktorjem Andrejem Orožnom.


Čestitke za nagrado. Bodo lahko zaposleni v Dewesoftu v petek ostali doma in proslavljali?
Tudi če bi jih silil, ne bi ostali doma. Verjamem, da radi delajo. Vedo, da na njihovo pomoč čaka tako rekoč ves svet. Čeprav se znamo danes dolgo zamuditi, verjamem, da bodo zjutraj vsi v službi.

Imate organizirane tudi kakšna posebna druženja, morda 'teambuildinge', s čimer še okrepite povezanost?
Drži, zelo smo povezani, radi delimo znanje in ga radi tudi sprejemamo, res pa je, da je žrtev naše rasti večje število zaposlenih. Včasih smo zlahka naredili vse družabne dogodke, bilo nas je le za en kombi. Zdaj nas je že za en avtobus in nekako nam še uspeva. V prihodnje bo treba na angleško tržišče, tam imajo dvonadstropne avtobuse, pa naj gredo zraven tudi naši družinski člani in vidijo, kako poteka posel.

Ali v vašem podjetju delate tudi ob koncu tedna?
Ne, razen če je izjemno stanje, kar pa je dokaj pogosto. Jure (Knez) in del ekipe veliko potujejo, potrebujejo jih v Avstraliji, Aziji, Ameriki in so večkrat na poti. Morda je kakšen daljši dopust res težko dobiti, ampak se ne pritožujem. Zakaj bi si želel drugega hobija, če to, kar počnem v službi, delam raje kot kar koli drugega.

Ste kdaj kakšnega sodelavca okrcali, naj bo manj na družabnih omrežjih in naj se raje loti dela?
Ne, to pa ne. Pri takšni razvojni ekipi, kot jo imamo, se ne more nihče 'švercati'. Saj govorimo o Dewesoftu, ne o javni upravi, kajne (smeh)?

Se potem strinjate s politiko vlade, da krči sredstva javnemu sektorju?
Nerad se spuščam v politiko, ampak: ja, še bi morali znižati stroške. Imamo del javne uprave, ki je preštevilčna, preveč potratna. Ta denar, ki bi ga vzeli, pa bi lahko dali v drug del istega javnega sektorja, v raziskave v medicini, v policijo ... Skratka, drugače bi bilo treba razdeliti ta denar, da bi imeli državljani še boljši servis.

Kako najlažje razložiti, s čim se ukvarja Dewesoft?
Naš največji delež je v avtomobilski industriji. Naj razložim na dirkalniku formule ena, ki je opremljen s tisoč senzorji. Naše mesto ni med dirko, ampak v razvoju. V formuli ena naredijo odbijače, zakrilca, gume ... Ko se vozijo po pisti in zamenjajo gume, morajo imeti odgovor, ali je bilo boljše ali slabše. To, kar velja za formulo, velja za vsak avtomobil. Danes je v avtomobilski industriji najpomembnejši razvoj aktivne in pasivne varnosti. Tu bomo tudi mi dodali svoj delež. Nam je še posebej v veselje, če naše dobre rešitve pripomorejo, da je avto varnejši oziroma celo rešimo kakšno življenje.

Pravijo, da bodo lahko avtomobili kmalu vozili brez šoferjev. Bo to zasluga vašega znanja?
Tudi pri tem smo prisotni. Naredimo razvojno okolje za dva avtomobila, ki zajema podatke obeh avtomobilov, ki komunicirata med seboj in s sateliti. Če bi z našimi sistemi opremili avto, prometnih nesreč ne bi smelo več biti. Da pa bi avtomobil vozil sam, bomo na avtocestah doživeli v bližnji prihodnosti, po stranskih cestah, kjer so tudi pešci in živali, pa ne tako kmalu.

Zakaj je vaš poslovni partner Jure Knez trenutno v ZDA?
Šel je na konferenco o telemetriji, na kateri se svetovni strokovnjaki pogovarjajo o tem, kako bo narejen prenos podatkov s plovil na Zemljo in s kakšno opremo zajeti podatke in jih pokazati v realnem času. Verjamem, da bo kljub vsem slovitim imenom iz sveta telemetrije Jure spoštovan sogovornik in da bo Dewesoft lahko dodal nekaj k napredku pri spremljanju podatkov s plovil.

Slišali smo, da bi Jureta Kneza lahko celo primerjali s Stevom Jobsom ...
Ne vem, ali bi se Jure s tem strinjal, vsekakor pa je nujno vedeti, kaj se bo v podjetju dogajalo v naslednjih letih. Iz njegovega načrta lahko naredimo dobre izdelke, lahko pa se tudi strateško odločamo. To pomeni, da ne delamo tistega, kar ne bo učinkovito. Včasih se je v podjetju težje odločiti, kaj se ne bo delalo kot, kaj se bo delalo.

Koliko bo imel letos Dewesoft prihodkov?
Lani jih je bilo 3,8 milijona evrov, letos pa - če bodo vsa naročila, ki so bila oddana do danes, izpolnjena, bo prihodkov za 6,1 milijona evrov.

Boste imeli milijon evrov dobička?
Ne vem. Lani ga je bilo okrog 600 tisoč evrov, letos bo verjetno nekaj več. Želel bi si, da ga je veliko, saj večino dobička vložimo v nove izdelke in nove trge.

Kako ste dobili posel z Naso?
Naš zastopnik, ki je v ZDA prodajal našo opremo, je dobil posel. Tam smo sodelovali z razvojem programske opreme. Ker se tak razvoj ne da skomunicirati prek zastopnikov, smo začeli neposredno sodelovati in naši strokovnjaki so zadovoljili vse Nasine zahteve. Ta zgodba je šla strmo navzgor, dokler je bil še Space Shuttle. Zdaj so na nov program prenesli vso našo opremo. Večino druge so zavrgli, tako da smo zelo ponosni, da so opremo obdržali in jo prestavili na nova plovila. Se pa v zadnjem letu trudimo vso zgodbo ponoviti še na ruski strani. Zanimivo: če smo ruski in ameriški vesoljski program nekoč razumeli kot tekmo, sem se zdaj naučil, da imajo na tehničnem področju drug do drugega izredno spoštovanje in nam je v Rusiji pomagala Nasa. Če smo dobri za ameriški vesoljski program, so nas začeli sprejemati tudi v Rusiji.

Kdo so boljši plačniki – Nasa ali Rusi?
Verjetno Rusi, saj imajo dobro filozofijo, da ne pustijo, da se podjetja zadolžijo v tujini. Nas silijo, da vzamemo denar.

Bi šli kot turist v vesolje za ugodno ceno?
Ne, niti zastonj ne bi šel.

Koliko uporabljate sodobne mobilne naprave. Imate že iPhone pete generacije?
Verjetno ga bo Jure "privlekel" iz ZDA. Brez iPhona več ne gre. Ta del tehnologije nas fascinira in ga želimo imeti, ker je osvojil svet in uporabnike. To je točno to, kar smo mi naredili na merilnih instrumentih. Naredili smo takšnega z najboljšim softwarom. Saj uporabnika ne zanima, kakšen procesor je v iPhonu, kajne? Zanima ga le, kako bo iPhone uporabljal ... In tukaj si želim, da še dolgo ne bomo imeli konkurence.

Prava ideja: izjemni Dewesoftovi izdelki z visoko dodano vrednostjo