Ruski naftni terminal Kozmino pri Vladivostoku, od koder nafta potuje predvsem v azijske države. Foto: AP
Ruski naftni terminal Kozmino pri Vladivostoku, od koder nafta potuje predvsem v azijske države. Foto: AP

Skupina sedmih največjih gospodarstev G7 je v začetku decembra ceno ruske nafte omejila na 60 dolarjev na 159-litrski sod. Evropska unija je ob tem sprejela še prepoved uvoza ruske nafte po morju, medtem ko je dobava nafte po naftovodih izvzeta. Rusija je takrat sporočila, da mora proučiti stanje.

Namestnik ruskega premierja Aleksander Novak je zdaj predstavil možne ukrepe in dejal, da bo brez ruske energije težko zagotoviti svetovni gospodarski razvoj. Napovedal je možnost pomanjkanja plina v Evropi, cena nafte pa se bo po njegovi oceni povišala.

Zmanjšanje proizvodnje za od pet do sedem odstotkov

Rusija bi lahko zaradi kapice omejila proizvodnjo nafte za od pet do sedem odstotkov, kar bi pomenilo med 500.000 in 700.000 sodčki nafte na dan.

"Verjamemo, da je v trenutnih razmerah bolje tvegati z nižjo proizvodnjo, namesto da bi se ravnali po prodajni politiki omejitve cen. Danes je 60 dolarjev (za sod), jutri je lahko kar koli. Postati odvisen od sprejetih odločitev neprijateljskih držav je za nas nesprejemljivo," je pojasnil Novak.

Črpališče na naftnem polju Vankor v Sibiriji. Foto: AP
Črpališče na naftnem polju Vankor v Sibiriji. Foto: AP

Prepoved prodaje državam, ki upoštevajo kapico?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napovedal, da bo v začetku prihodnjega tedna protiukrepe cenovni kapici uzakonil z odlokom, a podrobnosti ni pojasnil.

Novak je danes še povedal, da bi lahko z odlokom tudi prepovedali prodajo nafte in naftnih derivatov državam in podjetjem, ki se bodo pridružile cenovni kapici.

Rusija letos proizvedla več nafte, manj plina

Ruska proizvodnja nafte se bo letos sicer povečala na 535 milijonov ton (10,7 milijona sodov na dan) s 524 milijonov ton leta 2021. Proizvodnja zemeljskega plina bo po drugi strani padla za do petino, na 671 milijard kubičnih metrov, je še dejal Novak.

Padec cen surove nafte Urals

Sankcije, ki so zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, so sicer prizadele prodajo ruske nafte, ki predstavlja velik delež prihodkov državnega proračuna. Izvoz vodilne ruske mešanice surove nafte Urals iz pristanišč Baltskega morja se bo po ocenah decembra zmanjšal za petino.

Cena surove nafte Urals je v zadnjem času sicer močno padla. Glavni kupec Indija je kupila sodčke kupovala po cenah precej pod 60 dolarjev.

Namestnik ruskega premierja je izrazil prepričanje, da se bodo cene kmalu stabilizirale, in dodal, da se je Rusija velik del leta pripravljala prav na sankcije in omejitve.

Pohvalil je tudi delo skupine vodilnih svetovnih proizvajalk nafte OPEC+ in napovedal, da bo cena nafte prihodnje leto verjetno ostala v sedanjem razponu od 70 do 100 dolarjev za sod, če ne bo nepredvidenih dogodkov.