Od Gazproma oziroma Rusije je odvisna oskrba s plinom večjega dela Evrope. Foto: EPA
Od Gazproma oziroma Rusije je odvisna oskrba s plinom večjega dela Evrope. Foto: EPA

Čisti dobiček moskovskega Gazproma, ki ga vodi Aleksej Miller, podjetje pa ima 386.000 zaposlenih, je v primerjavi z letom 2008 lani sicer padel za 17,8 odstotka in je tako znašal 24,56 milijarde ameriških dolarjev. A podjetje se je kljub temu zavihtelo na vrh lestvice, saj so bili poslovni rezultati njegovih glavnih tekmecev v naftni industriji zaradi strmega padca cen nafte še mnogo slabši.

Celotno lestvico najdonosnejših podjetij si lahko ogledate tukaj.

Gazprom, ki je v 49-odstotni lasti ruske vlade, je tako z drugega mesta, ki ga je imel leta 2008, napredoval na prvo, kaže vsakoletni seznam najdonosnejših podjetij Fortune Global 500. Rusom je s tem uspelo prekiniti petletno prevlado ameriške multinacionalke za dobavo nafte in plina Exxon Mobil.

Kdo lahko ustavi Kitajsko?
Od tretjega do petega mesta so se zvrstili Industrial & Commercial Bank of China, razvpito britansko naftno podjetje BP, ki se že več mesecev ukvarja z odstranjevanjem naftnega madeža v Mehiškem zalivu, in še en kitajski predstavnik, China Construction Bank.

Nasploh je opazen vzpon kitajskih podjetij, saj se je med 500 najdonosnejših svetovnih podjetij uvrstilo kar 46 njihovih imen, kar je devet več kot leta 2008. S tem so Kitajci tretji najbolje zastopani na lestvici, za ZDA in Japonsko.

Vseh 500 podjetij skupaj zaposluje 57,9 milijona ljudi, kar je za 2,3 odstotka več kot leto predtem. Le enajst podjetij je imelo na vodstvenem položaju žensko.