Uslužbenec Gazproma na delu. Foto: EPA
Uslužbenec Gazproma na delu. Foto: EPA
Timošenkova in Putin
Podpisu pogodbe sta prisostvovala tudi ukrajinska premierka Julija Timošneko in ruski premier Vladimir Putin. Foto: EPA

Kot je dejala ukrajinska premierka Julija Timošenko, bo ruski plin stekel do evropskih potrošnikov, takoj ko bo bo prišel do ukrajinske meje. "Plin bo stekel v Evropo, takoj ko pride v ukrajinski plinski sistem. Nobenih zamud ne bo," je dejala premierka v izjavi za javnost, ki sta jo podala skupaj z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. Po napovedih bo plin v 36 urah pritekel v evropske države.

Ukrajina bo letos še kupovala ruski plin po za petino nižji ceni kot evropske države, je sporočil Putin, od prihodnjega leta dalje pa bo za ruski zemeljski plin plačevala toliko kot druge evropske države. Dogovor sta podpisala prva moža ruskega Gazproma Aleksej Miller in ukrajinskega Naftogaza Oleh Dubyna. Do dogovora so prišli po pogajanjih konec tedna. Evropska unija je pozdravila dogovor, a dodala, da zdaj potrebuje natančen čas vnovične dobave plina.

Težave s pošiljkami ruskega plina so se začele z novim letom, ko je Rusija Ukrajini ustavila pošiljke zaradi spora glede tehničnega plina, nato pa je čez teden dni ustavila tudi pošiljke plina čez ukrajinsko ozemlje Evropi s pojasnilom, da je to storila, ker ji Ukrajina krade plin, kar pa so v Kijevu zanikali. Evropska unija je ves čas vztrajala, da je glavna prioriteta takojšnja vzpostavitev dobave ruskega plina čez Ukrajino v Evropo in da morata sprti strani doseči trajen dogovor.

Gazprom je od Ukrajine zahteval, da že v letu 2009 plačuje evropsko ceno, ki znaša 450 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, lani pa je plačevala 197,5 dolarja. Ukrajina, ki je padla v najhujšo recesijo v zadnjih desetih letih, pa je dejala, da lahko plača kvečjemu 201 dolar za tisoč kubičnih metrov.

K. T.