Prizor iz mesta Krasnogorsk v predmestju Moskve. Foto: Reuters
Prizor iz mesta Krasnogorsk v predmestju Moskve. Foto: Reuters

Padec BDP-ja sledi podobnemu krčenju gospodarstva v drugem četrtletju, ko se je rusko gospodarstvo prav tako skrčilo za okoli štiri odstotke.

Recesijo analitiki pogosto definirajo kot dve zaporedni četrtletji gospodarskega krčenja. Rusija se je nazadnje v tehnični recesiji znašla v začetku leta 2021 med epidemijo covida-19, poroča The Moscow Times.

Krčenje ruskega gospodarstva v tretjem četrtletju je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer manjše od napovedi analitikov. Ti so ocenjevali, da bo padec 4,5-odstoten.

Največji padec v veleprodaji, gradbeništvo in kmetijstvo se krepita

Največji padec, 22,6-odstotni, so zaznali v veleprodaji, trgovina na drobno pa se je skrčila za 9,1 odstotka. Na drugi strani se je gradbeništvo okrepilo za 6,7 odstotka, v kmetijskem sektorju so zaznali 6,2-odstotno rast.

Kljub krčenju gospodarstvo brezposelnost v Rusiji ostaja na približno enaki ravni. Stopnja brezposelnosti je pri 3,9 odstotka, še navaja The Moscow Times.

Krčenje gospodarstva po zahodnih sankcijah

Sorodna novica Zahodne sankcije za Rusijo "zelo hude", a si je rubelj kljub temu opomogel

Rusko gospodarstvo je v prvih mesecih leta imelo 3,5-odstotno gospodarsko rast. Po napadu na Ukrajino so zahodne države proti Rusiji uvedle gospodarske sankcije.

Ruska centralna banka je 8. novembra napovedala, da se bo ruski BDP letos skrčil za 3,5 odstotka. Banka je pri tem ohranila 7,5-odstotno ključno obrestno mero. Takoj po uvedbi sankcij je banka sicer drastično dvignila ključno obrestno mero z 9,5 odstotka na 20 odstotkov, da bi preprečila inflacijo in podprla rubelj.

Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka Rusiji medtem napovedujeta 3,4- oz. 4,5-odstotno krčenje gospodarstva.