Vsebina pogovora med Alenko Bratušek  in Aleksejem Milllerjem ni znana, a Južnemu toku se zagotovo nista mogla izogniti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vsebina pogovora med Alenko Bratušek in Aleksejem Milllerjem ni znana, a Južnemu toku se zagotovo nista mogla izogniti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Iz premierkinega kabineta so sporočili, da sta se z Millerjem pogovarjala predvsem o izvajanju projekta Južni tok v Sloveniji in izmenjala informacije o njegovem napredku v Evropi. Bratuškova je prvemu možu Gazproma ob tem zagotovila, da je Južni tok za Slovenijo še naprej prioritetnega pomena. Hkrati pa ga je prosila tudi za sprotno seznanjanje glede napredka pri izvajanju celotnega projekta.

Današnji obisk Millerja v Ljubljani je bil povsem nemedijski, saj na fototermin srečanja s premierko Bratuškovo razen kamer in fotografov novinarjev niso spustili. Millerja je verjetno zanimalo, kako trdno je nova vlada zavezana skupnemu projektu Južni tok, izgradnji 270 kilometrov dolgega odseka plinovoda prek Slovenije, saj postopki umeščanja trase pri nas potekajo razmeroma počasi.
Rusi še niso izgubili upanja za Petrol
Ruski plinski velikan naj bi si namreč po poročanju nekaterih medijev pred časom, prizadeval za pospešitev omenjenega projekta. Slovenija in Rusija sta večstomilijonsko investicijo dokončno potrdili novembra lani, predvidena trasa, ki še ni povsem določena, pa že razburja. Millerja pa gotovo zanimajo tudi načrti nove vlade glede privatizacije Petrola, saj naj bi si Rusi že pred časom želeli tudi kapitalsko vstopiti v to podjetje.
Gazprom je sicer na Balkanu prisoten prek srbske naftne družbe NIS, vendar si v okviru tujih vlaganj želi vstopiti tudi na slovenski in hrvaški trg. Prihodnji petek bo našo državo obiskal tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Z gostiteljem ministrom Karlom Erjavcem naj bi govorila o Južnem toku, razmerah v Siriji in Severni Koreji ter Afganistanu.