Letalo 737 max je trenutno najbolj priljubljeno Boeingovo letalo med letalskimi družbami. Foto: Reuters
Letalo 737 max je trenutno najbolj priljubljeno Boeingovo letalo med letalskimi družbami. Foto: Reuters

Največje naročilo Ryanaira v ZDA vključuje dokončno naročilo 150 letal in možnost nakupa 150 novejših letal z nizko porabo goriva. Letala bodo po načrtih irskemu letalskemu prevozniku s sedežem v Dublinu dobavljena med letoma 2027 in 2033.

Direktor Ryanaira Michael O'Leary je že odletel v Washington, kjer bo po mesecih pogajanj proslavil posel z dolgoletnim dobaviteljem, hkrati pa je priznal, da je Ryanair plačal več na letalski sedež kot pri zadnjih naročilih, vendar natančne številke ni razkril.

Vrednost naročila po maloprodajni ceni znaša več kot 40 milijard dolarjev, vendar družbe običajno izpogajajo popuste. Posel bodo morali zaradi obsega in velikosti naročila na septembrski skupščini sicer odobriti še delničarji.

Ryanairova flota trenutno obsega okoli 500 letal. Foto: Reuters
Ryanairova flota trenutno obsega okoli 500 letal. Foto: Reuters

"Po našem mnenju ne bo nikoli dovolj poceni in po mnenju Boeinga je vedno veliko prepoceni," je dejal O'Leary. Direktor Boeinga Dave Calhoun je na drugi strani zatrdil, da nobena premija ni dovolj visoka za njihovo najbolje prodajano letalo.

Ryanair pričakuje, da bodo z novimi 228-sedežnimi letali podvojili promet na 300 milijonov potnikov do marca 2034. Do marca letos so na letni ravni prepeljali 168 milijonov potnikov.

Ryanair napoveduje nove zaposlitve in nižje cene vozovnic

Za dosego tega cilja namerava Ryanair zaposliti več kot 10.000 novih članov kabinskega osebja, inženirjev in pilotov. "Pričakujemo, da bodo ta nova, večja, učinkovitejša in do okolja prijaznejša letala poleg znatne rasti prihodkov in prometa po vsej Evropi omogočila tudi dodatne prihranke pri stroških, kar se bo preneslo na potnike v obliki nižjih cen letalskih vozovnic," je še dejal O'Leary.

Boeing se sicer v zadnjem mesecu spopada s težavami pri dobavah letal 737 max. V aprilu so zaradi napake v proizvodnje dobavili samo 26 letal, kar je več kot za polovico manj kot marca.