Govori se še o enem predlogu dviga minimalne plače. Foto: BoBo
Govori se še o enem predlogu dviga minimalne plače. Foto: BoBo


"Mislim, da ni državljana v Sloveniji, ki se ne bi strinjal, da je minimalna plača prenizka," je v DZ-ju dejal premier, ki si želi, da bi se zvišanje doseglo v soglasju med socialnimi partnerji.

K dialogu morajo pristopiti vsi člani Ekonomsko-socialnega sveta, je pozval Šarec in obžaloval, da zvišanju minimalne plače nasprotujejo delodajalci. "Zavračanje dialoga na prvo žogo ni nikoli dobro," je dejal in dodal, da bi bilo ob dejavnem sodelovanju delodajalcev tudi lažje najti rešitev.

Ali podpira prizadevanja za zvišanje minimalne plače, je Šarca spraševal Matej T. Vatovec, poslanec stranke Levica, ki je pred kratkim s podpisi koalicijskih poslancev v obravnavo v DZ vložila predlog novele zakona o minimalni plači.

Predlog po poslančevih besedah vsebuje tri jasne rešitve: dvig minimalne plače na 700 evrov neto do leta 2020, izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače ter uvedbo t. i. formule, ki bi omogočila, da minimalne plače za vsaj 20 odstotkov presegajo minimalne življenjske stroške.

Ravno v tej formuli, ki naj bi jo sicer uveljavili šele leta 2021, je po Šarčevem vedenju srž problema. "Treba bo opraviti še določen napor, da se uskladimo glede izračuna te formule," je presodil in dodal, da se bo tudi sam sešel z delodajalci in jih seznanil s prizadevanji za sprejem novele zakona. Kot predlagajo avtorji, naj bi bila novela zakona uveljavljena s 1. januarjem 2019.