Nemško gospodarstvo je imelo v 2. četrtletju 2,2-odstotno rast BDP-ja, kar je največ od združitve obeh Nemčij. Frankfurtski delniški indeks DAX 30 kljub temu v zadnjem obdobju ne zmore preseči vrednosti iz letošnjega aprila, ko je bil na enoinpolletnem vrhu. Foto: Reuters
Nemško gospodarstvo je imelo v 2. četrtletju 2,2-odstotno rast BDP-ja, kar je največ od združitve obeh Nemčij. Frankfurtski delniški indeks DAX 30 kljub temu v zadnjem obdobju ne zmore preseči vrednosti iz letošnjega aprila, ko je bil na enoinpolletnem vrhu. Foto: Reuters

Seveda o kakšnem obratu trenda niti najmanj ne moremo govoriti, je pa zanimivo, kako se SBI TOP krčevito bojuje, da ne pade nižje kot lanskega 11. marca, ko je bila finančna kriza po vsem svetu na vrhuncu. Za tokratno rahlo rast SBI-ja imajo največ zaslug delnice Nove KBM, ki so se podražile za 1,17 odstotka in dosegle 10,60 evra. Savine delnice so padle na vsega 133 evrov in so samo v tem mesecu izgubile 20 odstotkov.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

KRKA

-0,32 % 66,10 EUR
TELEKOM-0,33 %93,10
GORENJE-2,36 % 11,56
NOVA KBM+1,17 %10,42
PETROL+0,06 % 237,78
LUKA KOPER+0,70 %15,75
MERCATOR+0,41 %138,53
INTEREUROPA+8,59 %3,92




Anemična rast japonskega gospodarstva
Na mednarodnih borznih parketih je nov teden prinesel nove skrbi, kaj bo z okrevanjem svetovnega gospodarstva. Delnice so resda poceni, če jih gledamo skozi prizmo načrtovanih dobičkov (oziroma priljubljenega razmerja P/E med ceno in dobičkom na delnico), toda makroekonomske novice so vedno bolj zaskrbljujoče. Japonska je imela v drugem četrtletju zaradi močnejšega jena in manjše konkurenčnosti izvoznih podjetij vsega 0,1-odstotno rast glede na prejšnje četrtletje, na letni ravni pa je bila rast 0,4-odstotna. Analitiki so v povprečju napovedovali 2,3-odstotno rast.

Adidas preprečil večji padec indeksa DAX
Tokijski delniški indeks Nikkei (9.196 točk) se je znižal za dve tretjini odstotka, podobne izgube pa so si privoščile tudi vodilne evropske borze, ki po visoki julijski rasti avgusta ne najdejo več poti navzgor. Frankfurtski DAX 30 je dopoldne nihal okrog vrednosti 6.100 točk. Adidasove delnice so se v prvi polovici ponedeljkovega trgovanja podražile za poldrugi odstotek, na 42,6 evra. V enem od finančnih časnikov so ciljno vrednost teh delnic za naslednje leto zvišali na 50 evrov. Newyorški Dow Jones je ponedeljkovo trgovanje začel skoraj pol odstotka "pod gladino", pri vrednosti 10.255 točk.

Zlato do 1.225 dolarjev
Cena lahke nafte niha okrog vrednosti 75 dolarjev. Pozitivno na ceno vpliva šibkejši dolar, negativno pa novice o neprepričljivi predstavi največjih gospodarstev. Bruto domači proizvod Japonske, ki je tretja največja svetovna porabnica nafte, je v drugem četrtletju porasel za vsega 0,1 odstotka. Zaradi šibkega okrevanja v ZDA je nafta prejšnji teden padla za šest odstotkov. Negotovo gospodarsko okolje pa gre na roke tistim, ki vlagajo v zlato. Cena je dosegla 1.225 dolarjev, kar je najvišja raven v zadnjih sedmih tednih.