Nadzorni svet je ugotovil, da so Savine delnice podcenjene. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet je ugotovil, da so Savine delnice podcenjene. Foto: MMC RTV SLO
Sava ustvarila izgubo

Uprava Save je nadzorni svet obvestila, da je sklenila dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij z družbo Merfin, večinsko lastnico Merkurja. Merfin je Savi zaradi nezmožnosti izvršitve opcijske pogodbe vrnil 9,16 odstotka Merkurja. Po omenjeni pogodbi bi moral namreč Merfin Savi za desetino Merkurjevih delnic plačati 57 milijonov evrov, a jih je zmogel odšteti le pet.

Sava je tako Merkurjeve delnice dobila nazaj in spet postala skoraj 20-odstotna lastnica Merkurja. V Savi pojasnjujejo, da so ocenili, "da so delnice Merkurja dolgoročno boljša naložba kot pa terjatev do Merfina".

Na slabe rezultate vplivale slabitve naložb v Merkur
Vodstvo Save meni, da so na slabše polletne rezultate (Sava ima več kot 40 milijonov evrov izgube, pričakovali pa so štiri milijone dobička) vplivale prav težke razmere v družbah Merkur in Merfin, ki je v lasti Merkurjevih menedžerjev. "Poslovanje so močno poslabšali izredni nenačrtovani dogodki v obliki oslabitev finančnih naložb in terjatev," so pojasnili v družbi. Največ je k izgubi prispevala slabitev naložb v Merkur - kar 33 milijonov.

Prihodnji poslovni rezultati Save bodo precej odvisni tudi od uspešnosti poslovanja Merkurja, pravijo v družbi. "Prepričani smo, da bomo z dobrim poslovanjem Save in s pomočjo novi upravi Merkurja skupaj z drugimi partnerji in bankami za vzpostavitev dobrega poslovanja Merkurja te učinke, ki so pripeljali do oslabitev ter s tem do izgub, lahko v doglednem času kompenzirali," je povedala predstavnica za odnose z javnostmi v Savi Tadeja Kuhar.

Sava bo odkupovala lastne delnice
Nadzorni svet Save je na četrtkovi seji posebno pozornost namenil gibanju tečajev delnice Save na Ljubljanski borzi in odkupu lastnih delnic, saj je uprava ocenila, da je delnica Save močno podcenjena. "Sava je v preteklem tednu zato začela odkupovati lastne delnice z nakupi prek Ljubljanske borze, s čimer se bo povečalo premoženje vseh delničarjev. Učinki povečanja likvidnosti delnice in s tem vrednosti tečaja delnice Sava se že kažejo v zadnjih dneh," so zapisali v družbi.

Sava ustvarila izgubo