Potem ko je cena nafte brent 30. marca padla na 22 dolarjev, je v pričakovanju dogovora o nižjih kvotah črpanja sledila strma rast, trenutno je cena okrog 34 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters
Potem ko je cena nafte brent 30. marca padla na 22 dolarjev, je v pričakovanju dogovora o nižjih kvotah črpanja sledila strma rast, trenutno je cena okrog 34 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters

Kot poroča Wall Street Journal, so Savdijci okrepili položaj v britansko-nizozemskem velikanu Royal Dutch Shell, francoskem Totalu, norveškem Equinoru in italijanskem koncernu Eni. Skupno so za nakupe delnic omenjenih podjetij odšteli milijardo dolarjev, v prihodnje pa utegnejo še povečati svoj delež v evropski naftni industriji, ki je zaradi letošnjega strmoglavljenja cen nafte v težkem položaju. To odražajo tudi delniški trgi: tečaj Royal Dutch Shella je letos padel za 60 odstotkov (s 26 evrov na dobrih 10 evrov), je pa v zadnjih treh tednih sledilo močno okrevanje in delnice so se od dna odbile za 70 odstotkov.

Prehitro prodali delež v Tesli
Savdskoarabski državni investicijski sklad, ki ga vodi savdski princ Mohamed bin Salman, upravlja več kot 300 milijard dolarjev. Pred štirimi leti je v Uber vložil 3,5 milijarde dolarjev. Šele v ponedeljek so razkrili, da so lastniki 8,2-odstotnega deleža v ladijski družbi za križarjenja Carnivalu. Lani je savdskoarabski državni investicijski sklad prodal skoraj celoten delež v proizvajalcu električnih vozil Tesla, in to malo preden so Tesline delnice začele močno pridobivati.

Danes odločitev o znižanju proizvodnih kvot
Naftni trgovci so medtem že v pričakovanju današnje popoldanske videokonference članic držav Opeca+. Članice Opeca naj bi v sodelovanju z Rusijo črpanje oklestile za od 10 do 15 milijonov 159-litrskih sodov, vendar pa pri tem nočejo biti osamljene in bi želele tudi sodelovanje ameriške naftne industrije. To bo težko doseči, dobrih 90 odstotkov naftnih vrtin v ZDA je namreč v lasti neodvisnih proizvajalcev, ki načrpajo 83 odstotkov ameriške nafte. Kakor koli, lahka nafta WTI se je danes podražila za pet odstotkov, na 26,5 dolarja, cena brenta pa je presegla 34 dolarjev. Če dogovora o znižanju proizvodnje ne bo, bodo cene spet silovito zanihale navzdol.