Slaba banka je ŠC Pohorju že zagotovila finančna sredstva za poplačilo nekaterih najnujnejših stroškov, kot so elektrika in nujno redno vzdrževanje gondole. Foto: Ana Svenšek
Slaba banka je ŠC Pohorju že zagotovila finančna sredstva za poplačilo nekaterih najnujnejših stroškov, kot so elektrika in nujno redno vzdrževanje gondole. Foto: Ana Svenšek
Stečaj ŠC-ja Pohorje bo močno udaril Maribor
ŠC Pohorje v stečaj, kaj pa letošnja smuka?

Direktorica podjetja Barbara Vtič Vraničar je v sporočilu za javnost zapisala, da so za družbo, ki je bila že konec junija tik pred stečajem, zadnje tri mesece intenzivno iskali zadnje možnosti rešitve, oddajo premoženja v najem, dokapitalizacijo ali vstop strateškega partnerja v lastništvo podjetja.

"Žal so se vsi napori izkazali za neuspešne. Družba bi namreč za svoje preživetje potrebovala dodaten vložek trajnih sredstev, kar je bilo s strani poslovodstva tudi jasno predstavljeno. Ponudbe raznih konzorcijev oz. potencialnih investitorjev so se izkazale za neverodostojne, saj bodisi niso imele trdne finančne podlage ali pa jih v resnici sploh ni bilo," je dodala.
MOM napoveduje kazenske postopke
Precej burno pa so se odzvali na mestni občini Maribor (MOM). Po njihovih besedah so Družbi za upravljanje terjatev bank ponudili več rešitev, a so ti po njihovih besedah očitno ocenili, da lahko s stečajem in izterjavo poroštev za posojila, ki jih je podpisal še Franc Kangler, iztržijo več.

Zato so takoj po koncu lokalnih volitev napovedali sklic konstitutivne seje mestnega sveta, ki bo takoj v prihodnjem tednu koncesijo podelila drugemu koncesionarju ali prevzela v režijo in na ta način zagotovila obratovanje naprav v zimski sezoni. "DUTB je ravnal neodgovorno, ni se držal podpisane predpogodbe in infrastrukture ni želel dati v najem Nipi. Tako bi namreč lahko preprečili stečaj," so prepričani na MOM-u.

Dodali so, da DUTB in Športni center Pohorje (ŠCP) o stečajnem postopku nista obvestila MOM-a, prav tako pa nista pojasnila, kako bo ŠCP vrnil že plačano aro. "Ocenjujemo, da gre za goljufijo, zaradi česar bo družba Nipa sprožila kazenski postopek zoper DUTB oziroma ŠCP," so napovedali in dodali, da bodo obvestili tudi premierja Mira Cerarja.

Od vlade ob tem zahtevajo razrešitev vodstva DUTB-ja, od predsednika DZ-ja pa sklic izredne seje državnega zbora, kjer naj bi se seznanili s škodljivim dogajanjem v Mariboru. Hkrati pa so napovedali tudi postopke proti nekdanjim lastnikom in vodstvu zaradi izčrpavanja ŠCP-ja ter postopke zoper Kanglerja zaradi prekoračitve pooblastil, opustitve dolžnega ravnanja, nevestnega dela v službi in zaradi podpisa aneksa k pogodbi.

DUTB prevzel hotele
Slaba banka je sicer ravno danes prevzela hotele Arena, Videc, Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom in apartmajske hiše Bolfenk, ki so sicer v lasti Športnega centra Pohorje, s čimer bo zmanjšala terjatve do mariborskega podjetja.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) pojasnjujejo, da so se za takšno rešitev odločili, da bi ohranili vrednost hotelskih kompleksov in zagotovili možnosti za nadaljnje delovanje nastanitvenih zmogljivosti in ohranitev delovnih mest.

"Glede na težak finančni položaj družbe se želimo kar najbolj izogniti tveganjem, ki jih lahko prinesejo insolventni postopki, zlasti z vidika razvrednotenja premoženja v primeru prisilne prodaje," pravijo v DUTB-ju in dodajajo, da so s prevzemom hotelskih nepremičnin vzpostavili tudi možnost pogajanj s potencialnimi najemniki, pri čemer se že pogovarjajo z resnimi upravljavci hotelov, ki so zainteresirani za najem oziroma za poznejši nakup.

"Prevzem nepremičnin je še en korak v prizadevanjih DUTB, da bi v okviru mogočega ohranila poslovanje in delovna mesta v hotelskih namestitvah, vse za maksimiranje premoženja, hkrati pa ustvarila razmere, da bo morebitni stečajni postopek družbe Športni center Pohorje čim bolj nadzorovan," še dodajajo v DUTB-ju, kjer so pred kratkim ŠC Pohorju že zagotovili finančna sredstva za poplačilo nekaterih najnujnejših stroškov, kot so elektrika in nujno redno vzdrževanje gondole. Za zagon sezone, ki je odvisen od zagona žičnic, pa bo potreben tudi prispevek drugih deležnikov.

"Enostavno je zdaj podjetje v takšni situaciji, da ni mogoče zagotoviti dolgoročne likvidnosti oziroma preživetja podjetja. Zato smo se odločili, da preprosto prekinemo agonijo," je pojasnila.
V Termah Maribor ponujajo sodelovanje
Na odločitev o stečaju so se odzvali tudi v največjem mariborskem ponudniku hotelskih zmogljivosti, ki je precej odvisen tudi od obratovanja pohorskih žičnic, Termah Maribor. Predsednik uprave Term Maribor Borut Rojs je poudaril, da so tudi zaradi pomembnosti ŠC-ja Pohorje večkrat predlagali sodelovanje in pomoč.

Ob tem je opozoril, da so od delovanja žičnic odvisni tudi preostali ponudniki, zato bi ob morebitnem nedelovanju brez dela ostalo več sto delavcev v številnih podjetjih, ne le zaposleni v propadlem podjetju.

"V sodelovanju z DUTB-jem smo pripravljeni najti rešitev, ki bo omogočila nemoteno delovanje hotelskih zmogljivosti. Verjamemo, da lahko v nadaljevanju, ob obljubljeni podpori Mestne občine Maribor, najdemo skupno rešitev, ki bo zagotovila nadaljnji razvoj turizma v naši regiji," je še povedal Rojs.

Grožnje s stečajem ali stavko
Okoli sto zaposlenih v ŠC-ju Pohorje je sicer že napovedalo, da če do konca tega tedna ne bo plač, bodo razmislili o možnosti vložitve zahteve za stečaj, vložitvi izrednih odpovedi ali pa bodo napovedali stavko.

Na novico so se jezno odzvali na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT), kjer so dejali, da odločitev vodstva o začetku stečaja ostro obsojajo.

"Sramota!" so zapisali. "Očitno je v Sloveniji najlaže kar sprožiti stečaj in pozabiti na redne obveznosti do zaposlenih," so zapisali in se ob tem vprašali, "kaj v vseh teh zgodbah počne tako imenovana Družba za upravljanje s terjatvami bank (DUTB)".

Zagotovili so še, da ob teh tragičnih zgodbah ne bodo ostali zgolj pri opozarjanju.

Stečaj ŠC-ja Pohorje bo močno udaril Maribor
ŠC Pohorje v stečaj, kaj pa letošnja smuka?