Izguba
Izguba "slabe banke" je po revidiranih podatkih precej nižja od pričakovanj. Foto: BoBo
Torbjörn Mansson Janez Škrubej
Predstavniki DUTB-ja pravijo, da že več mesecev aktivno sodelujejo v pogovorih glede usode ŠC Pohorje, vendar prave rešitve očitno še ni na vidiku. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev (DUTB) je predstavila trenutne dejavnosti in načrte za prihodnost. Izvršni direktor slabe banke Torbjörn Mansson je povedal, da so poleg 426 primerov iz NLB-ja in NKBM-ja septembra prevzeli še terjatve likvidiranih Probanke in Factor banke. Zdaj pričakujejo zeleno luč za prevzem slabih terjatev tretje največje slovenske banke, Abanke.

V skladu z načrtom njenega prestrukturiranja, ki ga je potrdila Evropska komisija, bodo z nje na DUTB prenesli terjatve v transakcijski vrednosti do 446 milijonov evrov oz. 1,09 milijarde evrov bruto knjigovodske vrednosti. Pozneje pa bodo po pričakovanjih prevzeli tudi slabe terjatve banke Celje.

Od največjih dveh bank so prevzeli 3,3 milijona evrov premoženja, katerega realna vrednost je bila ob prenosu terjatev okoli 690 milijonov evrov. Vendar so po ponovnih cenitvah terjatev ugotovili, da je realna vrednost teh terjatev vsaj za 40 milijonov evrov nižja, kar je po Manssonovih besedah sicer kar pričakovano.

Manjša izguba od napovedi
Prvotni izračuni so kazali, da je slaba banka lani pridelala 81,9 milijona evrov izgube. Po revidiranih podatkih je izguba znašala (le) 5,8 milijona evrov. Mansson je izgubo opravičeval s tem, da naj bi nastala na račun operativnih stroškov. V prvem letošnjem polletju pa je DUTB ustvaril 7,7 milijona evrov izgube.

DUTB-ju je doslej uspelo povrniti 65 milijonov evrov, predvsem iz unovčevanja zavarovanj. Mansson je še povedal, da bodo v približno 100 primerih slabih terjatev, ki so jih prevzeli od dveh največjih slovenskih bank, te poskušali dobiti nazaj s pomočjo prestrukturiranja ter z drugimi ukrepi pri delujočih podjetjih. Pri drugih primerih pa gre za "žalostno zgodbo", saj gre za terjatve podjetij, ki so končala v stečaju, in je težko napovedati, kaj bodo na koncu iztržili iz njihove zapuščine.

DUTB bo sam prodajal nepremičnine
Drugi izvršni direktor DUTB-ja Janez Škrubej je povedal, da ima DUTB trenutno v lasti 40 nepremičnin za 15 milijonov evrov, drugo pa je del terjatev do podjetji v stečajih ali v podjetjih, ki so delujoča. "V našem interesu je, da ohranimo delujoča podjetja. Zato upamo, da ne bodo pristala v stečajnih postopkih, po katerih bi mi prevzeli te nepremičnine," je dejal Škrubej.

DUTB si bo sicer prizadeval, da bi zastavljene nepremičnine podjetij v stečaju dobil v svojo last, tako kot Celovške dvore in Nokturno, in s tem skušal iztržiti višjo ceno, kot bi jo stečajni upravitelji.

Nič novega o pohorskih žičnicah
Predstavniki DUTB-ja so tudi precej redkobesedno komentirali zaplet z mariborsko občino glede Športnega centra Pohorje, ki mu grozi stečaj. Povedali so, da skušajo za ŠC Pohorje najti najboljšo rešitev, vendar je njihova naloga tudi pridobivanje čim več denarja iz premoženja, ki je zdaj v lasti slabe banke.

Škrubej je povedal, da se zavzemajo, da bi pohorske žičnice delovale v letošnji zimski sezoni, vendar predlogi DUTB-ja niso sprejeti.