Olaf Scholz. Foto: Reuters
Olaf Scholz. Foto: Reuters

Kancler Olaf Scholz je zato vladno koalicijo, dežele in največjo opozicijsko stranko pozval k sklenitvi pakta za Nemčijo, ki naj bi pomenil pripravljenost na hitre in nujne reforme, zlasti pri odpravljanju birokratskih ovir in pospešitvi vlaganj v obnovljive vire energije.

V Nemčiji vlada občutek, da so se težave nagrmadile čez noč. Vendar podrobnejši pogled pokaže, da so tam dlje časa: staranje prebivalstva, drugačen odnos do dela, pomanjkanje delavcev, nezadovoljstvo z dajatvami in na drugi strani napoved večjih obdavčitev, živce parajoči birokratski postopki, slaba odzivnost uradov, dolgotrajno pridobivanje dovoljenj.

Epidemija in vojna v Ukrajini sta vse to le pospešili. Zato je kancler pozval k paktu za Nemčijo – da ukrotijo birokratsko pošast in odpravijo vsaj zaostanek v digitalizaciji in dovoljenjih.

Profesor Jorg Rocholl vodi šolo za menedžment ESMT in predseduje gospodarskemu telesu, ki svetuje finančnemu ministru:
"Nemčija je v zadnjih letih doživela nepredstavljiv prirast birokratskih zahtev, ki izhajajo delno od doma, delno iz Evrope. Zato je toliko pomembneje ne samo, da se ne postavljajo nove, ampak da se odstranijo trenutne birokratske ovire."

"Lahko navedem konkreten primer: tu na šoli ESMT smo se štiri leta trudili, da smo dobili dovoljenje za postavitev sončnih panelov na strehi. Prav v teh dneh nameščamo prve panele," je pojasnil.

Dovoljenj od nikoder

Štiri leta za panele je tu prej dobra kot slaba novica. V povprečju se za prostorska in okoljska, tudi gradbena dovoljenja čaka od sedem do deset let. Podobno kot v Sloveniji. Energetski velikan EON ima rešenih le nekaj od 600 prošenj, ki jih je na urade vložil za namen gradnje energetskega omrežja. Od severa do juga države bo treba postaviti električne vode, transformatorje – dovoljenj pa od nikoder.

Od tod tudi jeza in odločenost za spremembe, ki jo je v govoru v parlamentu pokazal kancler Scholz. S svojo kritiko je pravzaprav zasenčil vse druge, ki običajno prihajajo z desnega političnega pola. Opozicija mu očita PR-ovsko potezo in ga poziva, naj najprej poskrbi za enotnost v lastni vladi.

Delodajalci izražajo pripravljenost na sodelovanje v t. i. paktu za Nemčijo. Ministrski predsedniki nemških dežel prav tako, obenem pa so se – mimo kanclerja – odpravili v Bruselj lobirat za nižje cene elektrike za industrijo, ki jim Scholz nasprotuje.