Ker želi SDH zagotoviti tudi kontinuiteto dela nadzornega sveta, predlaga menjavo le treh od petih predstavnikov kapitala. Foto: Radio Koper
Ker želi SDH zagotoviti tudi kontinuiteto dela nadzornega sveta, predlaga menjavo le treh od petih predstavnikov kapitala. Foto: Radio Koper
false
SDH želi nadzorni svet prilagoditi novim izzivom, pravijo. Foto: Borut Živulović/BoBo

Za člane nadzornega sveta v Slovenskem državnem holdingu (SDH) predlagajo Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi zamenjali zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Poleg Žnidaršič Kranjčeve, Šercerja in Twrdyjeve kapital v nadzornem svetu Luke zastopata še Rado Antolovič in Žiga Škerjanec, lokalno skupnost zastopa Sabina Mozetič, predstavniki zaposlenih pa so Nebojša Topić, Mladen Jovičić in Marko Grabljevec.

"Družba namreč vstopa v nove in obširne investicijske cikle, čakajo jo resni izzivi glede na svetovna gibanja v ladijski logistiki, družba bo morala poiskati tudi odgovore na izzive, ki prihajajo od konkurenčnih pristanišč," so v sporočilu za javnost razložili svojo zahtevo v SDH-ju.

Holding: Ne gre za nezaupnico Matićevi upravi
SDH želi ciljni profil nadzornikov Luke Koper prilagoditi prihodnjim potrebam poslovanja družbe in nadzorni svet okrepiti z znanji o strateških smernicah v mednarodnem okolju in iskanju pravih odgovorov nanje. Za člane nadzornega sveta predlaga strokovnjake s področij transportnih znanosti, projektnega menedžmenta, naložb, prestrukturiranj in upravljanja družb.

Hkrati so zatrdili, da zahteve po menjavi ne pomenijo nezaupanja v delo uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. V javnosti se namreč občasno pojavijo špekulacije o Matićevi menjavi, dogajanje v družbi, ki je v večinski državni lasti, pa je tudi predmet političnih razprav, še posebej ob načrtovanem drugem železniškem tiru med Koprom in Divačo.

Politično kupčkanje se omenja tudi pri imenovanju novih nadzornikov Luke. Časopis Delo je poročal, da naj bi pri izbiri novih nadzornikov sodeloval tudi DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je sicer dejal, da je o nameravani menjavi nadzornikov Luke Koper izvedel iz medijev. Če bo menjava izvedena, pa si želi, da bi se novi nadzorniki zavezali k čimprejšnji izvedbi projekta drugi tir.