Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Z današnjim dnem (sreda) je namreč konec obdobja, v katerem je davek na dodano vrednost (DDV) za elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Sorodna novica Vlada ne bo podaljšala znižanja DDV-ja na energente

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesel lani avgusta sprejeti zakon o nujnem ukrepu na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energentov, nižja obdavčitev pa je veljala od 1. septembra lani. Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene.

Vlada: Razmere so se umirile

Z vladne strani je v torek prišlo še uradno sporočilo, da vsaj za zdaj ukrepa s predlogom zakonskih sprememb ne namerava podaljšati. Razmere na energetskih trgih so se namreč umirile, prav tako do konca leta za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala ter srednja podjetja ostaja regulirana cena elektrike in plina.

Konec uveljavljanja znižanega DDV-ja pomeni, da bodo računi za elektriko in plin od junija naprej po ocenah višji za približno 11 odstotkov.

V poslanski skupini SDS-a menijo, da takšna odločitev ne sledi potrebam državljanov in gospodarstva, saj da se les za kurjavo npr. kupuje poleti, cene elektrike, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, plina in daljinskega ogrevanja pa da so občutno previsoke.

Zato predlagajo, da se znižana stopnja DDV-ja na omenjene energente podaljša do konca leta, zakonska sprememba pa bi učinkovala za nazaj, torej od 1. junija. Predlog novele zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost so vložili po skrajšanem postopku.

Kot so zapisali, naj bi s tem preprečili občuten dvig cen in zagotovili, da gospodinjstva in podjetja ne bodo v strahu pred novo ogrevalno sezono.