Jazbec in protikandidat. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Jazbec in protikandidat. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Evropski svet bo novega člana izbral na priporočilo Sveta Evropske unije in po posvetovanjih z Evropskim parlamentom do konca leta.

Izvršilni odbor Evropske centralne banke je neke vrste uprava ECB-ja. Vodi jo Christine Lagarde. 14. decembra bo zaradi izteka mandata odšel Luksemburžan Yves Mersch. Za izpraznjeno mesto pa se zdaj potegujeta dva, nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in izvršni direktor za nadzor v nizozemski centralni banki Frank Elderson.

Ekonomist Igor Masten pojasnjuje, kako pomemben je ta položaj tudi za Slovenijo: "To bi enostavno pomenilo, da bi Slovenija imela predstavnika za krmilom svetovne denarne politike. [...] Bi bila daleč, daleč, daleč najpomembnejša funkcija, ki jo je kdaj koli zasedel kak Slovenec v mednarodnih finančnih krogih."

Jazbec, ki se na sporočilo TV Slovenija ni odzval, je trenutno v Bruslju. Evropska komisija ga je pred dvema letoma imenovala v Enotni odbor za reševanje bank, potem ko je predčasno zapustil mesto guvernerja Banke Slovenije. Spomnimo: njegov mandat je zaznamovala bančna sanacija in s tem povezane prvič v zgodovini kriminalistične preiskave v centralni banki.

Nova funkcija bi Jazbecu poleg odgovornosti prinesla tudi bonitete. Mandat je osemletni brez možnosti ponovitve, plača pa okoli 400.000 evrov na leto. Tu je še imuniteta."To imuniteto že ima iz časa, ko je bil guverner Banke Slovenije in bo, kot rečeno, imel zdaj še nadgrajeno, širšo imuniteto," je povedala Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete.

Morebitni pregon bi bil tako močno otežen."Kaj takega mora dovoliti ECB oziroma država članica, ki bi želela preiskovati tega člana, lahko to doseže samo s tožbo v Luksemburgu."

O kandidatu bo evrska skupina odločala čez en teden.

Jazbec v Evropsko centralno banko?