Goran Lukić iz Delavske svetovalnice opozarja, da so IPS podjetja prikrite agnecije za posredovanje dela. Foto: Dani Modrej
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice opozarja, da so IPS podjetja prikrite agnecije za posredovanje dela. Foto: Dani Modrej

"Informacija, ki smo jo pridobili, je sicer neuradna, a prihaja iz Luke," je poudaril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in dodal, da namerava Luka Koper zaposliti več 100 delavcev IPS-ov, "kar vsekakor pozdravljamo, glede na to, da smo tudi sami k temu večkrat pozvali." Lukić je ob tem dejal, da so pričakovanja Delavske svetovalnice tudi v tem, da ne bo ostalo le pri tej številki, saj je lani v Luki Koper dnevno v povprečju delalo okoli 740 delavcev IPS na dan.

"Verjamemo, da se to ne bo ustavilo pri neki konkretni številki, ampak, da bodo vse delavce, ki so trenutno pri IPS-ih, tudi ustrezno zaposlili in pri tem upoštevali tudi njihove dosedanje izkušnje v Luki in jih tako ustrezno obravnavali." Lukić je ob tem poudaril, da so to delavci, ki že več kot desetletje delajo v Luki Koper z vso strokovnostjo in kompetenco, "zato morebitni izgovori okoli neustreznih znanj in izkušenj za zaposlitev ne zdržijo".

"Delodajalci opažajo pasti zunanjega izvajanja"
Očitno je, tako pravi Lukić, da tudi drugi delodajalci opažajo pasti zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti, saj imamo v Ljubljani primer podjetja, ki je ugotovilo, da se jim zunanje izvajanje ne izplača, in so zdaj v postopku zaposlovanja delavcev, ki so delali prek zunanjih izvajalcev. "Preprosto se ugotavlja, da outsourcing ni dober poslovni model tudi za delodajalca, če je njegov cilj kakovostno in uspešno opravljeno delo." Lukić zato upa, da se bo podoben preobrat zgodil tudi v Luki.

"Mi smo pri tem pripravljeni tudi sodelovati in pomagati z našimi izkušnjami," je še dejal Lukić in poudaril, da so se v Delavski svetovalnici že srečevali s primeri, ko so se delodajalci po njihovi spodbudi odločili za neposredno zaposlitev "outsourcanih" delavcev, kar je v nekaterih primerih za delodajalce bilo tudi ceneje.

Delavci IPS-ov v izrazito slabšem položaju
Sicer pa je še dodal, da ga ob tem zelo presenečajo navedbe Luke Koper v primeru 55 delavcev IPS-podjetja Konteso s katerim so v Luki Koper nedavno prekinili sodelovanje. "Stališče Luke Koper, da bi bilo diskriminatorno zaposlovanje teh delavcev, ki tam delajo že več kot deset let, je nerazumljivo. Nasprotno diskriminatorno je to, da ti delavci delajo tam po dvotirnem sistemu, kjer so delavci IPS-ov v izrazito slabšem položaju," meni Lukić.

Lukić ob tem opozarja, da je delo prek IPS-podjetij pravno sporno, kar je ugotovil tudi inšpektorat za delo, ko je v primeru enega izmed IPS-podjetij opozoril na elemente posredovanja delovne sile. Luka Koper je zoper odločbo inšpektorata sprožila upravni spor, ki pa še ni končan.