V prvih dneh je bilo največ unovčenih bonov na Obali in v zdraviliščih. Foto: EPA
V prvih dneh je bilo največ unovčenih bonov na Obali in v zdraviliščih. Foto: EPA

Slovenci so z unovčenjem turističnih bonov pohiteli: v prvem tednu je bilo unovčenih že za več kot 1,6 milijona evrov bonov. Do petka do 16. ure je turistične bone unovčilo 12.088 Slovencev. Prvim ponudnikom bo Finančna uprava denar nakazala v prvi polovici julija. "Če so boni unovčeni v prvi polovici meseca, potem finančna uprava nakaže ponudniku denar konec tega meseca. Če pa so boni unovčeni v drugi polovici meseca, pa ponudniki prejmejo nakazilo na svoj transakcijski račun v prvi polovici naslednjega meseca," pojasnjuje Stojan Glavač iz Fursa.

Večjih težav pri unovčevanju nimajo ne uporabniki ne ponudniki nastanitev. Več nejevolje povzroča sama izbira nastanitve. "Še vedno obstaja neki apetit po čim večjem zaslužku, če prideš z bonom. Pa vendar mislim, da smo to zadevo precej omejili, predvsem s tem dejstvom, da je bon mogoče kosovno uporabiti," je povedal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik. Strinja se tudi Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov Slovenije: "Boni so samo plačilno sredstvo, nič drugega, se pravi, ponudnik dobi denar enako, kot če bi potrošnik plačal na licu mesta, samo da z nekim 15-dnevnim zamikom. Tako da ne vidimo nobenega razloga, zakaj bi tukaj nekaj ločevali, potrošnikom zaračunavali več."

Številni opozarjajo na draga doplačila pri uveljavljanju bonov. Teden dni polpenziona v enem izmed hotelov v Žusterni je tako cenejši, kot če bi izbrali nočitev z zajtrkom in doplačali za dodaten obrok. Kakšna bo cena, je stvar odločitve vsakega ponudnika, poudarjajo v Združenju hotelirjev, obenem pa priznavajo, da so paketne ponudbe običajno ugodnejše, a so rezervirane za čas majhnega povpraševanja. "Na tak način se znajdemo, tako, da se bolj izplača vzeti paketno ponudbo, vendar je problem pri bonih ta, da paketne ponudbe, kjer je vključena hrana, ne moremo plačati z bonom," dodaja Jamnik in poudarja, da je izbira v rokah potrošnika.

Nad cenami nočitev sicer bedi tudi tržni inšpektorat, ki je že prejel nekaj prijav, ni pa še nobenega nadzora zaključil.

Turistične bone uveljavilo že več kot 12 tisoč Slovencev