Semolič meni, da mora dvigovanje upokojitvene starosti potekati na do delavcev prijazen način. Foto: BoBo
Semolič meni, da mora dvigovanje upokojitvene starosti potekati na do delavcev prijazen način. Foto: BoBo
Lučka Böhm
Böhmova opozarja, da ni pravično, če so upokojitveni pogoji za vse enaki. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je na novinarski konferenci odzvala na Belo knjigo o ustreznih, varnih in vzdržnih pokojninah, ki jo je objavila Evropska komisija.

EK: Ni pravično, da bi bili upokojitveni pogoji za vse enaki
Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm je dejala, da Bela knjiga svetuje diferencirane pogoje upokojevanja, saj obstaja razlika med pričakovano življenjsko dobo delavcev, ki že od najstniških let delajo na težkih delovnih mestih, in ostalimi, zato Evropska komisija trdi, da ni pravično, da bi bili upokojitveni pogoji za vse enaki.

Pojasnila je, da imajo mnoge evropske države postavljene ciljne upokojitvene starosti, ki pa jih doseže zgolj tretjina delavcev, ostali pa se upokojijo predčasno, kar pa v Sloveniji od leta 2000 ni več mogoče. "Nikakor ni res, da vsi delajo do 65. ali 67. leta," je poudarila.

Cilji EK-ja: Vzdržne, primerne in varne pokojnine
Evropska komisija po njenih besedah sicer opozarja, da je treba odpraviti prelahke pogoje za predčasno upokojevanje, da pa je pravično, da se delavcem, ki delajo težka dela, to prizna. Evropska komisija tako tudi ne priporoča fiksnih upokojitvenih pogojev, ampak takšne, da se lahko delavci prostovoljno odločijo za podaljšanje delovne dobe, pri tem pa bi jih morali vzpodbujati z davčnimi ukrepi, primernim plačnim sistemom, zdravjem in varnostjo pri delu oz. odpravo delovnih mest, ki povzročajo invalidnost.

Evropska komisija tako v Beli knjigi, kot pravi Böhmova, zasleduje tri cilje, in sicer vzdržne, primerne in varne pokojnine, pri tem pa opozarja na tveganost naložbenih pokojninskih sistemov. Evropske vlade tudi poziva k pripravi pokojninskih reform na podlagi realnega in ne navideznega socialnega dialoga.

Semolič: Alternative javnemu pokojninskemu stebru ni
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je zatrdil, da je treba pri spremembah pokojninskega sistema predvsem upoštevati razmere na trgu dela in težke socialne razmere večine delavk in delavcev, ki si ne morejo privoščiti dodatnega pokojninskega zavarovanja. Zavzel se je za krepitev javnega pokojninskega stebra, saj po njegovem druga prava alternativa ne obstaja. Ne vidi je niti v zasebnih pokojninskih stebrih niti v varčevanju na bankah, kar nam po njegovem ponujajo neoliberalci.

Zatrdil je, da pokojninska reforma brez ustvarjanja novih delovnih mest, pogodb za nedoločen čas za mlade in ustvarjanja pogojev, da bodo delavci lahko delali dlje, ne more biti uspešna.

V ponedeljek srečanje vlade in sindikatov
Prepričan je, da mora biti Bela knjiga vzpodbuda, da vlada in socialni partnerji sedejo za pogajalsko mizo in začnejo delati na spremembah sistema, ki so nujne, vendar morajo pri tem upoštevati razmere na trgu dela. Ob tem je dodal, da se sindikati zavedajo, da je treba dvigovati upokojitveno starost, a je to po njegovem treba početi na prijazen način.

Pojasnil je, da se bo ZSSS v ponedeljek znotraj Ekonomsko-socialnega sveta srečala z vladno ekipo, pri čemer bo poudarek na predstavitvi vladnih stališč. Kot je še povedal, si sindikati želijo, da bi bil socialni sporazum zelo konkreten in da ne more biti zgolj v funkciji izvrševanja koalicijske pogodbe.