Odvetnikova zemljišča je odkupilo podjetje iz Hypo skupine, pozneje jih je odkupil Vegrad. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnikova zemljišča je odkupilo podjetje iz Hypo skupine, pozneje jih je odkupil Vegrad. Foto: MMC RTV SLO
Hypo group Alpe Adria
Pri vseh poslih so udeležene družbe iz skupine Hypo Alpe Adria Bank, banka je dala tudi finančno injekcijo ... Foto: EPA
Vegrad
... podjetju Vegrad pri gradnji na nekoč Seničevih zemljščih, trdijo v Dnevniku. Foto: BoBo

Po pisanju časopisa Dnevnik gre za zemljiške posle na Grbini v Ljubljani, kjer je Vegrad gradil stanovanjski objekt, in prodajo nekoč Vegradovega podjetja Vedela.
Objekt na Grbini je Vegrad začel graditi na dveh parcelah v skupni velikosti 1.420 kvadratnih metrov, katerih lastnik je leta 1998 postal Miro Senica. Na zemljiščih je bila sprva predvidena gradnja vrtca, nato pa se je z občinskimi prostorskimi dokumenti leta 2005 njihova namembnost spremenila.

Sprememba namembnosti zemljišč
Kljub ugovorom tamkajšnjih prebivalcev je občina na njih dovolila gradnjo dvonadstropnega stanovanjskega objekta. Senica je za Dnevnik pojasnil, da je 24. novembra 2005 zemljišče prodal podjetju Hypo štiri, ki je bilo projektno podjetje Hypo Alpe Adria Consultants.
Grbina menja lastnike
Že štiri dni po prodaji je v lastništvo Hypa štiri vstopilo liechtensteinsko podjetje Argonium, ki je 80 odstotkov Hypa štiri odkupilo za dobrih 7.000 evrov. Pravna zastopnica omenjenega podjetja iz nabiralnika v Vaduzu je bila Odvetniška pisarna Senica. To dokazuje več dokumentov Dnevnika, pravno zastopstvo pa je časniku potrdil tudi Senica.
Uradni skrbnik Argoniuma je bil liechtensteinski odvetnik Gerald Hoop, ki je v tej vlogi nastopal še vsaj pri dveh liechtensteinskih podjetjih, ki sta pri nakupu projektnih podjetij za gradnjo od Hypa in njihovi preprodaji Vegradu ustvarili milijonske dobičke, trdijo v Dnevniku. Tudi Argonium je pri nekaterih poslih v Sloveniji zastopal nekdanji direktor družbe Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak.
Konec leta 2006 je Anton Romih, novi direktor Hypo Alpe Adria Consultants, ki zdaj vodi upravo slovenskega Hypo Alpe Adria Bank, v Liechtenstein za 60.000 evrov prodal še preostalih 20 odstotkov Hypa štiri. Ključna zamenjava lastništva v podjetju Hypo štiri pa se zgodila aprila 2008, ko je Argonium lastniški delež prodal Vegradu.
S 7.000 evrov na 1,85 milijona evrov
Velenjsko gradbeno podjetje je zanj plačalo 1,85 milijona evrov, s čimer je liechtensteinskemu podjetju, ki zdaj ne deluje več, omogočilo, da je v manj kot treh letih ustvarilo skoraj 1,8 milijona evrov dobička. Vegrad je nato podjetje preimenoval v Grbino in s finančno injekcijo Hypo Alpe Adria Bank začel gradnjo stanovanjskega objekta. Nejasno ostaja, zakaj je vrednost liechtensteinskega podjetja, ki je imelo leta 2008 v lasti ista zemljišča kot tri leta prej, v tem času narasla s 7.000 evrov (za 80-odstotni delež) na 1,85 milijona evrov.
Vegradova Vedela menja lastnike ...
Senica je imel pomembno vlogo tudi pri nedavni prodaji nekoč Vegradovega podjetja Vedela, ki je od oktobra letos v rokah Jasne Mihelj Coustaury, žene nekdanjega prvega moža telefonskega operaterja Vega, pri katerem je pravno službo vodila zdajšnja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.
Ker je Senica življenjski partner Kresalove, je vlado o morebitnem navzkrižju interesov pri "predkazenskem postopku v aferi Hypo banke v Sloveniji" v petek spraševal tudi poslanec SDS-a Jože Tanko.
... pa tudi Vegradov Nuntius
Senica je imel glede na dokumente Dnevnika pomembno vlogo tudi pri nedavni odprodaji Vegradovega podjetja Nuntius, na katerega je Vegradova hčerinska družba Vedela prenesla zemljišča pri izolski ladjedelnici. Družbo, ki se zdaj imenuje JMCC, je Vedela, kot je že poročala TV Slovenija, avgusta letos za 790.000 evrov prodala podjetju Blastcom.
Blastcom vodi Predrag Šinik, solastnik podjetja Palatium, ki ga je leta 2008 soustanovil prav Senica. Blastcom je že oktobra, torej dva meseca pozneje, podjetje Nuntius za 800.000 evrov prodal Jasni Mihelj Coustaury. Kupo-prodajna pogodba je bila sestavljena v odvetniški pisarni Mira Senice.
Senica: Moja vloga je nikakršna
Kljub temu je Senica na vprašanje časnika, kakšna je bila njegova vloga pri omenjenem poslu, odgovoril, da "nikakršna". Zatrdil je še, da nima terminske ali opcijske pogodbe, ki bi se nanašale na lastništvo Nuntiusa oziroma JMCC-ja.