Po koncu razrodaj so se cene oblačil in obutve zvišale, kar je vplivalo na inflacijo. Foto: MMC RTV SLO
Po koncu razrodaj so se cene oblačil in obutve zvišale, kar je vplivalo na inflacijo. Foto: MMC RTV SLO

Inflacija je posledica predvsem septembrskega zvišanja cen oblačil in obutve po koncu razprodaj in prihoda novih jesensko-zimskih kolekcij v trgovine, so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije. V kategoriji oblačil in obutve so se namreč cene septembra povečale za 14,3 odstotka (oblačila so dražja za 17,2 odstotka, obutev pa za 8,1 odstotka).

Umar: Višja inflacija na letni ravni posledica subvencij za šolsko prehrano

.

Mesečna rast cen je bila po navedbah Urada za makroekonomske analize in razvoj pričakovana in kot običajno v tem obdobju zaznamovana s sezonskimi zvišanji cen obleke in obutve. Visoko povišanje medletne inflacije iz enega odstotka v avgustu na 2,1 odstotka v septembru pa je posledica učinka nizke osnove oz. preteklih cenovnih gibanj, ki so povezana z uvedbo subvencije na šolsko prehrano septembra lani, je dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Zvišale so se tudi cene v skupini stanovanjska oprema (za 0,8 odstotka), prav tako pa so višje cene v skupini alkoholne pijače in tobak (za 0,3 odstotka), kjer sta se najbolj podražila vino (za 1,4 odstotka) in pivo (za 0,5 odstotka).

V skupini hrana in brezalkoholne pijače je statistični urad zabeležil 0,2-odstotno rast cen, najbolj izrazito so se podražili sadje (za 2,9 odstotka) ter gazirane in negazirane pijače (za odstotek), medtem ko se je zelenjava pocenila (za 3,9 odstotka). Cene v skupini prevoz so bile septembra v primerjavi z avgustom predvsem zaradi podražitve cestnega potniškega prevoza (za 1,6 odstotka) in novih avtomobilov (za 0,7 odstotka) ter storitev vzdrževanja in popravila vozil (za 0,7 odstotka) višje za 0,1
odstotka.

Letna raven: Dražje v skupini stanovanja, hrana in pijača
Glede na letno rast so se najbolj povišale cene v skupini stanovanje, ki so se v enem letu zvišale za 5,1 odstotka. Sledijo jim podražitve v skupini hrana in brezalkoholne pijače (4,4 odstotka) in alkoholne pijače ter tobak (3 odstotke).

V enem letu so se znižale le cene v skupinah obleka in obutev (3,4 odstotka) in rekreacija in kultura (1,2 odstotka).

Tudi mesečna rast cen merjena s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin je bila septembra 0,6-odstotna. Letna rast cen je bila 2,3-odstotna, 12-mesečna pa 1,9-odstotna.