Proti družbam, ki so se znašle pod drobnogledom ATVP-ja, je postopek sprožil tudi varuh konkurence. Foto: MMC RTV SLO
Proti družbam, ki so se znašle pod drobnogledom ATVP-ja, je postopek sprožil tudi varuh konkurence. Foto: MMC RTV SLO

Družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Daimond, Finetol in Fidina imajo namreč v Istrabenzu skupaj 49,41-odstotni delež, pri čemer naj bi delovale usklajeno. Prepoved velja, dokler ena ali nekatere izmed njih v imenu vseh ne objavijo prevzemne ponudbe za Istrabenz ali odtujijo vrednostne papirje in delniške nakupne opcije, ki niso vsebovane v vrednostnih papirjih, do te mere, da prevzemnega praga ne bodo več dosegale.

Omenjene družbe so v roku osmih dni od pravnomočnosti odločbe agencije solidarno dolžne plačati ATVP-ju tudi takso za izdajo te odločbe v višini 4.000 evrov, je še razvidno iz odločbe.

Na skupščini Istrabenza, ki je napovedana za 28. avgust, tako omenjene družbe, razen če izpolnijo navedene pogoje, ne bodo mogle uveljavljati glasovalnih pravic. Tako pa bo Petrol z 32,63-odstotnim lastniškim deležem v Istrabenzu najverjetneje uspel z nasprotnimi predlogi, s katerimi želi v nadzorni svet koprske družbe imenovati tri svoje nadzornike in doseči bistveno višjo dividendo.