V Tešu so začasno zagnali četrti blok. Foto: BoBo
V Tešu so začasno zagnali četrti blok. Foto: BoBo
Sabotaža v TEŠ-u, med delavci vre

Iz Teša so sporočili, da je v nedeljo zvečer ob 21.42 nehal delovati šesti blok. Razlog za to je bila prekinitev delovanja črpalke kondenzata, kar je sistem zaznal kot napako, zato se je blok 6 samodejno ustavil. Ugotovili so, da so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije, so sporočili iz Teša.

V termoelektrarni so zdaj začasno sanirali električne vodnike za meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke. Za ponovni zagon šestega bloka so zagnali blok 4, za potrebe pokrivanja toplotnih potreb v Šaleški dolini pa trenutno deluje ena plinska enota, so še sporočili in dodali, da so na kraju kaznivega dejanja že od nedelje zvečer policisti in kriminalisti, ki opravljajo forenzično preiskavo.

"Kriminalisti so ogled kraja poškodovanja tehnološke opreme začeli sinoči, danes nadaljujejo druga preiskovalna dejanja. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari," so že pred tem sporočili s policije.

Je šlo za sabotažo?
V družbi sicer ne vedo, ali je šlo za sabotažo. Tudi predsednik podjetniškega sindikata Teša Danijel Tajnik za STA ni mogel potrditi, ali se je Teš 6 ustavil zaradi sabotaže ali je bil vzrok kaj drugega.

V teh dneh se bodo v sindikatu Termoelektrarne Šoštanj, kjer so že oblikovali stavkovni odbor, znova odločali o morebitni stavki - odločitev bo znana najpozneje do konca naslednjega tedna. Uprava je namreč prejšnji teden polovici delavcem razdelila nove pogodbe o zaposlitvi, po katerih bi delovno mesto obdržali, plačilo za delo pa bi se jim močno znižalo.

Sabotaža v TEŠ-u, med delavci vre