Projekt Severni tok 2 skrbi države, ki bi ostale brez tranzitnih dolarjev. Foto: EPA
Projekt Severni tok 2 skrbi države, ki bi ostale brez tranzitnih dolarjev. Foto: EPA
false
Arsenij Jacenjuk je prepričan, da projekt ni dober za EU. Foto: EPA

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je po srečanju s slovaškim kolegom Robertom Ficem izrazil zaskrbljenost zaradi načrtovane gradnje plinovoda Severni tok 2, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Jacenjuk je spomnil, da je zaradi gradnje prvega plinovoda Severni tok Ukrajina izgubila 1,5 milijarde letnih prihodkov.

Gradnja novega plinovoda bi prinesla monopolizacijo smeri dobave v EU-ju in dražji plin za končne porabnike, je prepričan Jacenjuk, ki dodaja, da bi EU z izvedbo projekta Severni tok 2 izgubila možnost dobave ruskega plina po najkrajši poti, to je prek Ukrajine.

Zaradi potencialne izgube tranzitnih dolarjev so do projekta kritični tudi na Slovaškem, saj bi ta lahko ostala brez 800 milijonov dolarjev tranzitnih prihodkov, je pojasnil slovaški predsednik vlade.

55 milijard kubičnih metrov
Pogodbo o izvedbi projekta plinovoda Severni tok 2 so v začetku tega meseca podpisali energetski velikani Gazprom, BASF, Eon, Engie, OMV in Shell. Projekt, s katerim bi povečali dobavo zemeljskega plina v Evropo, bo izvajalo skupno podjetje New European Pipeline, v katerem bo imel ruski Gazprom 51-odstotni delež.

Severni tok 2 predvideva gradnjo dveh cevi s skupno letno zmogljivostjo 55 milijard kubičnih metrov, plinovoda pa bosta tekla med Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem.