Rejci bi kot dobavitelji Perutnine radi ohranili stik z lastnikom, zato svojega deleža SIJ-u ne bodo prodali. Foto: BoBo
Rejci bi kot dobavitelji Perutnine radi ohranili stik z lastnikom, zato svojega deleža SIJ-u ne bodo prodali. Foto: BoBo

Slovenska industrija jekla (SIJ) v ruski lasti je že 56-odstotni lastnik Perutnine Ptuj. Takšen delež je pridobila skozi dva postopka. Prvi je 40-milijonska dokapitalizacija, kjer je bila cena na delnico osem evrov. Drugi del, dodatnega 5,53 odstotka družbe, je Sij pridobil posredno, prek opcijske pogodbe s štirimi delničarji Holdinga PMP (takratnimi člani uprave Romanom Glaserjem, Tonetom Čehom, Nado Krajnc in Milanom Čušem), po kateri je pridobil okoli 56-odstotni delež Holdinga PMP.

To pa moti državo, tudi skozi Kapitalsko družbo (Kad), ki ponudbe ne bo sprejela. S tem bi namreč priznala neenakopravno obravnavo delničarjev. Cena delnic Perutnine, ki jih je Sij posredno pridobil prek Holdinga PMP, je bila po navedbah vlade namreč višja od cene v prevzemni ponudbi, znašala je med 12,75 in 13 evrov. Ozadje prevzema preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Rejci, dobavitelji bi radi ohranili stik
Ponudbe po poročanju TV Slovenija prav tako ne bo sprejelo 220 rejcev perutnine, povezanih v Perutninarsko zadrugo Ptuj, ki imajo v družbi 13-odstotni delež. Rejci bi namreč radi obdržali stik z novim lastnikom kot dobavitelji. Vladi so predlagali, da si v perutnini skupaj zagotovijo kontrolni delež.

SIJ cilja vsaj na 75-odstotni delež Perutnine, sicer pa jo želi prevzeti v celoti. Kot je nedavno za časopis Večer povedal predsednik uprave SIJ-a Anton Černih, bi potem v družbi želeli vpeljati isti sistem korporativnega upravljanja, kot je uveljavljen v SIJ-u: s 25-odstotnim deležem države v Perutnini.

Černih je prepričan, da bo skupina po tem prevzemu z več vidikov rasla: s finančnih vidikov, z vidika EBIDTA-ja, finančnih možnosti za nove cikle investicij.

Rejci perutnine ne bodo prodali deleža SIJu
Rejci perutnine ne bodo prodali deleža SIJu