Telekom si je poleg številnih drugih sedaj nakopal še tožbo Simobila. Foto: BoBo
Telekom si je poleg številnih drugih sedaj nakopal še tožbo Simobila. Foto: BoBo

V Simobilu višine tožbenega zahtevka niso razkrili, a po navedbah časnika Finance naj bi od Telekoma Slovenije zahtevali več kot 250 milijonov evrov.

"Prepričani smo, da le urejen trg, kjer so vzpostavljeni pogoji za pošteno tekmo, prinaša koristi za uporabnike," so v izjavi za javnost zapisali v Simobilu. Mobitel je z zlorabami prevladujočega položaja onemogočal razvoj konkurence v Sloveniji, kar vsaj v določeni meri še vedno velja, so dodali.

Najprej se je zganil Tušmobil
Mobitel, ki se je letos poleti združil s Telekomom Slovenije, je od leta 2009 pod drobnogledom urada za varstvo konkurence, ker naj bi z uvedbo paketa Itak Džabest novembra 2008 sprejel takšno cenovno politiko, da so končne cene glede na variabilne stroške prenizke. To pa bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence. Urad je postopek uvedel na pritožbo Tušmobila.

Tretji največji slovenski mobilni operater je tožbo zoper Mobitel zaradi Džabesta vložil že januarja, a postopek na sodišču še vedno ni dobil epiloga. Vrednost tožbe je 86 milijonov evrov.

UVK pritrjuje tožnikoma
Urad za varstvo konkurence odločbe sicer še ni izdal, je pa strankam v postopku posredoval povzetek relevantnih dejstev. V njem je zapisal, da je Mobitel z Džabestom namerno uvedel ceno paketa, ki ni pokrivala stroškov in ustvarila izgubo, s čimer je bila konkurenca namerno izrinjena s trga. S tem je Mobitel kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju EU-ja.