Foto: Radio Maribor/Aleks Horvart
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvart

Čeprav naj bi v Magni na seznam presežnih delavcev sprva uvrstili 90 zaposlenih, je trenutna številka 115, je sporočil sindikalist Gvido Novak. Dodal je, da so podjetju postavili tri zahteve: "Prva je indeksacija plač s poračunom od 1. januarja 2023 glede na inflacijo. Druga zahteva so tri plače odpravnine plus zakonsko določena. Tretja zahteva je: tisti, ki da odpoved pred odpovedjo iz poslovnega razloga s strani delodajalca, dobi še eno plačo zraven, zato ker delodajalecu ne bo treba plačevati čakanja."

Sorodna novica Tarča: Primer Magna

Magna za zdaj ponuja dve plači odpravnine namesto treh, pravi sindikalist, ki dodaja, da so prezaposlitev v graško tovarno ponudili 22, a jih je večina to zavrnila. Na seznamu presežnih delavcev pa so tudi takšni, ki v Gradcu že delajo.

"Zaposleni so zelo nezadovoljni. Ne izključuje se protestni shod pred Magno, če zahteve, ki smo jih danes podali, ne bodo sprejete. Zahtevali smo pisni odgovor do ponedeljka, 20. marca. Mislim, da do protestnega shoda zna priti v torek, 21. marca. Če zahteve ne bodo sprejete."

Predstavniki Magne pogajanj do njihovega konca ne komentirajo.