Predsednik sindikata SDE Franc Dolar ostro nasprotuje privatizaciji distribucije električne energije. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sindikata SDE Franc Dolar ostro nasprotuje privatizaciji distribucije električne energije. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kopač
Kopač mora iti, se strinjajo v SDE-ju. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v energetiki?

Po Dolarjevih besedah so se odločili novinarsko konferenco sklicati "zaradi ogromnih nesporazumov in namigovanj" ter zaradi vladnega zavajanja. Pojasnil je, da so se sešli z gospodarsko ministrico Darjo Radić in ji razložili vsako stavkovno zahtevo posebej. A kot je pojasnil, kljub podpisanemu dogovoru vlada še vedno nadaljuje načrtovano reorganizacijo elektrodistribucijskega sektorja. Dodal je še, da so zato izgubili zaupanje v ministrico.
"Zato zahtevamo, da se v ponedeljek sestanemo s premierjem Pahorjem. Če bo podpisal naše stavkovne zahteve, bomo stavko zamrznili, v nasprotnem primeru bomo 12. oktobra začeli stavkati," je dejal Dolar.

Radićeva: Dogovori so zapisani
Ministrica se je na očitke že odzvala z besedami, da je nad izjavami predstavnikov sindikata delavcev začudena. "Predvsem pa sem ogorčena zaradi nekorektnega obtoževanja, da sem nesramno zavajala javnost oziroma da sem lagala. Da temu ni tako, bomo dokazali po pravni poti, saj so dogovori na včerajšnjem pogovoru zapisani," je zapisala.
"Neresnice in laži na vladni strani"
Branko Sevšnikar, podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE), je povedal, da spoznavajo, "da imamo na drugi strani ljudi, ki zavajajo, ki govorijo neresnice in laži." Zahtevajo, da ministrica Radićeva takoj odstavi direktorja direktorata za energetiko in nekdanjega okoljskega ministra, Janeza Kopača.
V sindikatu so prepričani, da je Kopač že več kot eno leto zavajal nekdanjega ministra Mateja Lahovnika in Radićevo, ki sta nato posredno zavajala vlado. Istočasno pa še dodajajo, da se na gospodarskem ministrstvu ne zavedajo odgovornosti, ki jo prinaša reorganizacija sistema.

Gospodinjstva bo stavka obšla
V SDE-ju so zagotovili, da gospodinjstev morebitna stavka, ki bi potekala med 12. in 15 oktobrom, ne bi prizadela. "Lahko pride do motenj v gospodarstvu, ki pa bi jih lahko večinoma pokrili z uvozom električne energije," je pojasnil Dolar.

Stavka bi, po zagotovilih SDE-ja, potekala tako, da bodo zagotavljali zakonsko določeno minimalno količino električne energije. To pomeni, da bi bila proizvodnja enaka kot ob nedeljah, praznikih in drugih dela prostih dnevih. Po preteku stavke načrtujejo nov sestanek z vlado. V primeru nedoseženega dogovora bodo stavko še zaostrili.

"Samo ekonomisti in filozofi ne morejo voditi sistema"
Valter Vodopivec
, glavni pogajalec SDE-ja, je opozoril tudi na nepoznavanje elektrodistribucijskega sistema predvsem pri sistemskem operaterju distribucijskega omrežja, ki jih je opozarjal, da bi bil odklop električne energije v primeru stavke nezakonit.

Vodopivec meni, da to kaže na nepoznavanje tega področja, saj bodo delavci izvajali redukcije samo, če ne bo mogoče zagotoviti električne energije za vse uporabnike, in še to načrtovano, zato da bi bili vsi uporabniki nemoteno oskrbovani. "Samo ekonomisti in filozofi ne morejo voditi tega sistema," je sklenil.

Kaj zahteva SDE
Sindikat je gospodarski ministrici predstavil štiri stavkovne zahteve, in sicer: takojšnjo ustavitev vseh dejavnosti reorganizacije elektrodistribucijskih družb, vzpostavitev socialnega dialoga o strategiji in razvoju elektrogospodarstva, zamenjavo Janeza Kopača in sklenitev nove kolektivne pogodbe za delavce v energetiki, ki imajo beneficiran delovni staž.

Dolar je ob tem pojasnil, da privatizaciji elektrodistribucije nasprotujejo predvsem zaradi izkušenj iz tujine. Po njegovem prepričanju bi načrtovana reorganizacija pomenila izginotje več tisoč delovnih mest, "velikanski" skok cene električne energije in poslabšanje storitev. Dobiček pa bi v primeru privatizacije šel v "jahte" zasebnikov, in ne v obnovo infrastrukture.

Stavka v energetiki?