Potem ko so energetiki septembra odmrznili splošno stavko, se je stavkovni odbor zdaj odločil, da stavko izvedejo. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko so energetiki septembra odmrznili splošno stavko, se je stavkovni odbor zdaj odločil, da stavko izvedejo. Foto: MMC RTV SLO

Zaposleni nasprotujejo načrtovani reorganizaciji elektrodistribucijskih podjetij na omrežne in tržne dejavnosti, ki jo je vlada predlagala že lani. A takrat so po najavi stavke, ko so sindikati napovedovali, da bi lahko "ugasnili Slovenijo", nato le dosegli sporazum s takratnim ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom. Dogovorili so se, da bodo nadaljevali socialni dialog.

Celo leto pogovorov, dogovora pa ni
V letu dni pa dokončnega dogovora še vedno niso dosegli, zato je predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar sporočil, da se je stavkovni odbor odločil izvesti stavko. Kdaj se bo začela, se še odločajo, najverjetneje pa bodo svoje nezadovoljstvo na ta način pokazali 12. ali 14. oktobra.

Podrobnosti o stavki in stavkovnih zahtevah bodo predstavili v torek, sporočilo pa so že posredovali ministrici za gospodarstvo Darji Radić. Na temo reorganizacije so se energetiki in ministrica sešli pretekli teden, a dogovora niso dosegli. Ministrica je sindikatu ponudila jamstvo vlade, da z reorganizacijo ne bodo ogrožena delovna mesta, s čimer se v sindikatu ne strinjajo.