"Odločitev o dokapitalizaciji in privatizaciji so sprejeli lastniki, mi pa bomo ves postopek budno spremljali še naprej, tako da se bo novi lastnik držal dogovorjenih zavez, ter se borili za zaščito pravic več kot 700 zaposlenih v Palomi," pravijo v sindikatu. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Kot je po torkovi skupščini družbe povedala predsednica sindikata Nives Hrovat, podjetje potrebuje svež kapital in investicije v zastarelo proizvodnjo.

Predstavniki Pergama so tik pred skupščino pozvali večinskega lastnika - Slovenski državni holding (SDH) - k dobremu razmisleku pri odločanju o tem, kateremu od dveh potencialnih vlagateljev bodo zaupali lastniški prevzem sladkogorske tovarne papirja.

Čeprav so bili v preteklosti kritični do kratke časovne omejenosti nefinančnih zavez in stopnje prizadevanja za njihovo doseganje s strani Abrisa, pa so zdaj opozorili na nevarnosti pri prevzemu s strani Eco Investa. Pri tem niso pozabili na prodajni postopek iz leta 2011, ko je slovaški konkurent SHP Group, ki je v lasti Eco Investa, ob morebitnem prevzemu Palome napovedoval odpuščanje okoli 300 ljudi.

Pomisleki zaradi slovaškega "tik pred zdajci"
"Sindikat ni podpiral samo izglasovane rešitve, saj smo bili kritični tako do Abrisa kot tudi do Eco Investa. Skozi celoten postopek dokapitalizacije smo opozarjali na naše zahteve in ker smo jih zahtevali od Abrisa, smo enako pričakovali tudi od drugega ponudnika. Že avgusta smo javnosti sporočili, da če dokapitalizacije ne bo, zahtevamo, da v Palomo investira oziroma dokapitalizira država," je po skupščini povedala Hrovatova.

Kot je dodala, so pomisleke glede slovaške ponudbe izrazili predvsem zato, ker so s svojo ponudbo prišli tik pred zdajci, medtem ko so lahko vprašanja glede poljskega vlagatelja izražali skozi celoten in daljši postopek. Ves ta čas so se po njenem mnenju trudili, da za zaposlene dobijo najboljše zaveze, predvsem to, da sedež podjetja in blagovna znamka ter proizvodnja ostanejo v Sladkem Vrhu.

"Odločitev o dokapitalizaciji in privatizaciji so sprejeli lastniki, mi pa bomo ves postopek budno spremljali še naprej, tako da se bo novi lastnik držal dogovorjenih zavez, ter se borili za zaščito pravic več kot 700 zaposlenih v Palomi," je še dodala predsednica Palominega sindikata.

Aneks za dodatno zavezo delodajalca
Sindikat in uprava podjetja sta oktobra podpisala aneks k podjetniški kolektivni pogodbi, s katerim so zagotovili sprejemljive okvire, ki bodo zavezovali lastnike Palome na področju zaščite pravic zaposlenih in že lani sprejete podjetniške kolektivne pogodbe.

Podpisani dokument daje zaposlenim dodatno zavezo delodajalca k najvišjemu mogočemu standardu zaščite delovnih mest. Uprava pod vodstvom Tadeja Gosaka se je s sindikatom dogovorila za dodatne zaveze na dveh področjih: delodajalec najmanj dve leti ne bo enostransko odpovedal podjetniške kolektivne pogodbe, ob tem pa bodo z aneksom v naslednjih dveh letih tudi v največji mogoči meri omejene možnosti zmanjševanja števila zaposlenih.