SDH je imel pri pri razpletu skupščine glavno besedo. Foto: BoBo
SDH je imel pri pri razpletu skupščine glavno besedo. Foto: BoBo

Eco Invest se je v boj za prevzem Palome vključil tik pred prazniki in ponudil enako višino dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa ponudil 3,51 evra za delnico. Ponudba Abrisa pa je znašala 3,3 evra za delnico.

Sicer pa je Eco Invest skušal lastništvo Palome pridobiti z dvakratnim zvišanjem ponudbe. Zadnja ponudba Eco Investa je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije in 4,01 evra za delnico. Skupščino sta obiskala tudi predstavnika Eco Investa, a delničarjev nista prepričala. Delničarka Nevena Tea Gorjup, prek katere se je Eco Invest vključil v boj za prevzem Palome, je zato že napovedala izpodbojno tožbo.

Prvi mož Palome Tadej Gosak pa je kljub tem zapletom po skupščini izrazil zadovoljstvo, saj meni, da je Paloma dobila prepotreben kapital za posodobitev proizvodnje in izboljšavo logističnih zmogljivosti, obenem pa je, tako Gosak, družba dobila kakovostnega vlagatelja za nadaljnji razvoj družbe. Zavrnitve višje ponudbe Gosak ni komentiral, rekoč, da ni naloga uprave, da se do teh predlogov opredeljuje.

SDH: Abris je bil resnejši ponudnik
Glavno besedo pri odločitvi skupščine je imel Slovenski državni holding (SDH). Marko Jazbec je namreč dejal, da so po opravljenem sestanku s predstavniki Eco Investa sklenili, da obstaja velika verjetnost, da predlog Eco Investa ne bi doživel konkretnega epiloga. Poljski sklad je po mnenju Jazbeca precej resnejše jamstvo za uspešno izpeljavo dokapitalizacije.

A Gorjupove Jazbec s tem ni prepričal, saj je poudarila, da ima Eco Invest v banki deponiranih več sredstev od ponujenih, zato ne razume, zakaj Jazbec ocenjuje, da je poljski sklad resnejši kandidat za uspešno izpeljavo posla. "Sprašujem pa se, ali bo še kateri koli tuji investitor pripravljen sodelovati pri prodajnem postopku SDH-ja, če se bodo njihove usmeritve vezale predvsem na sklade, s katerimi soglašajo uprave."