Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Kot je na novinarski konferenci povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, niso zadovoljni s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba. Ta se bodo nadaljevala še v sredo, če ne bodo dosegli napredka, bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Sindikat ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene, če sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo na 16 nedelj v letu. Ne pristaja na zahtevi za znižanje dodatka za delovno dobo z 0,5 na 0,3 odstotka pri zadnjem delodajalcu in za odpravo dodatkov za delo v popoldanski in nočni izmeni v vrednosti 10 odstotkov.

Nesprejemljivo se jim zdi, da se kraj opravljanja dela, ki so ga uvedli kot začasen ukrep, določi tako, da se delavci lahko premeščajo na delo v 100 kilometrov od kraja bivanja oddaljene trgovine. To nekateri delodajalci izkoriščajo kot kazensko sankcijo za neposlušne delavce, je povedal. Ne pristajajo še na zahtevo po povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela v vrednosti 85 odstotkov cene javnega prevoza.

Delodajalci ponujajo, da se za dela v četrtem tarifnem razredu – za poklice prodajalec, avtomehanik, serviser, skladiščnik – določi bruto plača 1050 evrov, če se delavec odreče dodatkom na popoldansko in nočno izmeno. "To je 80 evrov več kot zdaj, medtem ko bi delavci z ukinitvijo dodatka za popoldansko delo letno izgubili od 200 do 700 evrov, za nočno delo pa od 1000 do 2000 evrov," je dejal.

Sindikati zahtevajo, da se določi kraj opravljanja dela in s tem prepreči vsakodnevno premeščanje, da se plača v četrtem tarifnem razredu določi v višini minimalne plače, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela delavcem izplača v vrednosti 100 odstotkov višine cene javnega prevoza ali 0,21 evra na kilometer ter da se znesek povračila stroškov prehrane med delom določi v znesku 7,96 evra in izplača v denarju.

Predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Tina Skubic zaposlene v dejavnosti poziva, naj podpišejo peticijo. "Ne pustimo si vzeti, kar smo si težko izborili," je poudarila in povzela, da so delodajalci "skrajno žaljivi in neresni in jih kot take zavračajo". Od delodajalcev nenehno poslušajo, naj delavci razumejo zaostrene razmere, medtem ko sami za stiske delavcev nimajo posluha, je dodala.

Za projekt spremljanja cen osnovne in razširjene košarice živil je ocenila, da gre za zavajanje. Delodajalci namreč po njihovih informacijah v času popisa prilagodijo cene na najnižje mogoče, do informacij pa pridejo prek neformalnih povezav.

Zaposleni v trgovinah čedalje bolj nezadovoljni