Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po besedah predstavnikov sindikata je vodstvo ukinilo dodatke za odgovornost, obdelavo mesa, opravljanje inventur ter dodatek na podlagi napredovanja na delovnem mestu v obliki osebne ocene. Poleg tega je uprava družbe po njihovih navedbah prav tako brez posvetovanja ali obveščanja sindikata spremenila tudi merila za določitev dodatka za delovno uspešnost, pri čemer ukinja nagrajevalni sistem hitri nakup, dodatek na podlagi doseganja prodaje na oddelku ribarnice in dodatek na podlagi priznanj kupcu naj trgovina.

Ob tem opozarjajo, da po skladiščih in v poslovalnicah primanjkuje delovne sile, veliko delavcev pa je že zapustilo podjetje. V skladišču je v zadnjih treh mesecih odpoved prejelo šest članov sindikata. Istočasno ugotavljajo vse več pritiskov in šikaniranj od poslovodij po poslovalnicah.

"Delavci v Tušu v zadnjem obdobju delamo vse več. Že zdaj mora ena delavka opraviti delo, ki sta si ga prej v enakem časovnem obdobju delili dve ali celo tri delavke. Delavke podjetju še naprej podarjajo minute, ki se ne štejejo v njihov delovni čas," so kritični v sindikatu.

Najemajo agencijske delavce

Nedopustno se jim zdi, da so se v Engrotušu kljub zavedanju, da so zaradi pomanjkanja delavcev razmere v poslovalnicah in skladiščih že zdaj nevzdržne, odločili za odpuščanje zaposlenih. "Namesto njih uprava vpeljuje agencijske delavce, ki so zaradi oblike svojega delovnega razmerja še bolj podrejeni, lažje zamenljivi ter se težje sindikalno organizirajo," trdijo sindikalisti. Zato želijo, da se vse agencijske delavce prezaposli na podjetje Engrotuš za nedoločen čas.

Če jih bo uprava trgovca še naprej skušala izigravati, pravijo, da bodo primorani uporabiti vsa sindikalna orodja, pri čemer ne bodo klonili pod pritiski, so zatrdili v Sindikatu Tuš in dodali, da bodo o nadaljnjih korakih že danes razpravljali na zboru članov.

Dogovor iz sredine decembra

Vodstvo Engrotuša in predstavniki sindikata so sredi decembra lani sklenili dogovor o višini plač, z njim pa najnižjo osnovno plačo za delovno mesto prodajalec v četrtem tarifnem razredu določili pri 1060 evrih bruto. Dogovorili so se tudi o drugih ugodnostih, ki so bile del zahtev sindikata.

Takrat so tudi uredili evidentiranje delovnega časa, tako da naj bi se vsaka minuta, ki jo bo delavec preživel v podjetju, štela v delovni čas. Povračilo potnih stroškov se je zvišalo za 85 odstotkov, kjer ni javnega prevoza, pa naj bi delavec prejel 17 centov za prevoženi kilometer.

Prav tako bodo zaposleni v Tušu skladno s sporazumom prejeli regres v denarni obliki, kot je določen s kolektivno pogodbo, na kartico Tuš pa naj bi dobivali le še božičnico.

Glede premeščanja delavcev pa pa je bilo sklenjeno, da je delavec lahko premeščen na lokacijo, ki od njegovega bivališča ni oddaljena več kot 50 kilometrov.