Nobenega odgovora, nobenega protiargumenta - izplen pogovorov med sindikati in Hartmundom Mehdornom. Foto: EPA
Nobenega odgovora, nobenega protiargumenta - izplen pogovorov med sindikati in Hartmundom Mehdornom. Foto: EPA

Mehdorn na srečanju ni podal nobenega konkretnega odgovora na naša vprašanja in pomisleke niti protiargumenta argumentom, ki govorijo proti holdingu, so zapisali v izjavi za javnost. "Poudarjamo, da svojega odklonilnega stališča nismo spremenili," so zapisali v sindikatu podjetja Intereuropa, sindikatu ZSSS Intereuropa, Sindikatu pristaniških delavcev Slovenije in Obalni organizaciji KS90. Tudi ponedeljkovega sestanka usmerjevalnega odbora Slovenskih železnic se ne bodo udeležili.

Sindikati so prepričani, da je vprašanje oblikovanja logističnega holdinga tema, ki je pomembna za vso državo, zato bi o tem morali razpravljati tudi socialni partnerji, vsaj v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

"Hočejo nas utišati"
Sindikati tako ne nameravajo poslati predstavnika na sestanek Slovenskih železnic, ki ga je sklical prometni minister Patrick Vlačič. Železnice so sindikate pozvale, da naj čim prej imenujejo svojega, torej skupnega predstavnika, sindikatom pa se zdi tak način delegiranja neustrezen, saj menijo, da bi moral vsak reprezentativni sindikat imeti pravico, da izbere svojega zastopnika. Menijo, da je vabilo del strategije, da se utiša glas sindikatov v javnosti.

Sindikati, ki pravijo, da po torkovem sestanku niso izvedeli nič novega, od vlade pričakujejo, da poda pisna zagotovila o delovnih mestih in standardu pravic.