"V nadaljnjih odpuščanjih ni rešitve za slovenski turizem. To smo delodajalcem zelo jasno povedali," so poudarili sindikati. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V pismu Miru Cerarju in nekaterim ministrom sta sindikata poslala pismo, v katerem jih opozarjata, da se število zaposlenih v obalnih hotelih v zadnjih letih hitro znižuje. Trend se je poleti sicer obrnil, vendar le na račun atipičnih sezonskih zaposlitev, so zapisali.

Največji portoroški hotelirji pa zdaj, po uspešno končani poletni sezoni, še naprej vestno zmanjšujejo število stalnih delovnih mest, pravijo sindikati.

V urejenih sistemih je normalno, opozarjajo v sindikatih, da hotelske hiše razmišljajo dolgoročno in šolajo svoje zaposlene oz. sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami. Cilj tega pa mora biti zagotavljanje kompetentne lokalne delovne sile, ki bo z zadovoljstvom opravljala svoje delo in skrbela za dvig kakovosti ter podobe turizma, so prepričani.

"V nadaljnjih odpuščanjih ni rešitve za slovenski turizem. To smo delodajalcem zelo jasno povedali," so poudarili. Vlado in pristojne ministre zato pozivajo, da sprejmejo ustrezne ukrepe, ki "bodo šli v smeri zavarovanja interesov lokalne in domače javnosti". Dlje časa trajajoče načrtno izčrpavanje in siromašenje obalnih hotelskih družb bo namreč po njihovem mnenju neizogibno pripeljalo do njihovega propada, so sklenili.