Tudi 1.611 delodajalcev mora s 1. januarjem letos svojim zaposlenim plačevati najmanj 748,10 evra, kolikor znaša minimalna plača. Foto: EPA
Tudi 1.611 delodajalcev mora s 1. januarjem letos svojim zaposlenim plačevati najmanj 748,10 evra, kolikor znaša minimalna plača. Foto: EPA
Podjetja ne smejo več izplačevati znižane minimalne plače

Poteklo je namreč dveletno prehodno obdobje, v katerem so lahko nekatera podjetja in samostojni podjetniki še izplačevali znižano minimalno plačo, kar je lani pomenilo okoli 50 evrov bruto na zaposlenega manj.

Za izplačevanje nižje minimalne plače se je pred dvema letoma odločil zgolj dober odstotek oziroma 1.611 podjetij in samostojnih podjetnikov, večinoma iz tekstilnih, usnjarskih in lesnopredelovalnih panog, je za TV Dnevnik poročala Julija Kočar. Med večjimi podjetji na primer Alpina, Velana, Tosama, Iskra, Odeja, Lip Bled, Sintal in Beti. V zadnji pravijo, da so na polno minimalno plačo brez težav prešli že lani, tudi v Iskri s tem naj ne bi imeli težav, a gospodarska zbornica že opozarja.

"Slabša konkurenčnost podjetij"
"Že danes imajo ta podjetja težave z likvidnostjo, s pridobivanje finančnih sredstev, naročili, s poplačilom terjatev in to bo samo poslabšalo njihovo konkurenčnost," pravi Samo Hribar Milič, predsednik GZS-ja. "Graditi konkurenčnost samo na zniževanju plač ne vodi nikamor, ne v boljši razvoj ne v boljši jutri," odgovarja Andreja Poje z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in dodaja: "Glavni problem podjetij je zadolženost in njihove napačne politike, ki so jih sprejemali v preteklosti in veliko podjetij je na robu preživetja zaradi finančnih mahinacij in ni problem v proizvodnji ali proizvodnem delu izkaza poslovnega izida."

"Delavci niso krivi za nastali položaj"
Za tako stanje torej niso krivi zaposleni in plače so delodajalcem zgolj izgovor, pravijo svobodni sindikati ter opozarjajo, da minimalna plača že tako ne zadošča za dostojno življenje. "Vsekakor delavci za to niso krivi, krivi so vedno lastniki in menedžment, vendar je to objektivno stanje, imamo ta podjetja, drugih v Sloveniji nimamo in je vprašanje, ali si lahko privoščimo, da bi ta podjetja potopili," meni Hribar Milič.

Sindikati rešitev vidijo v prestrukturiranju takih podjetij in si prizadevajo, da različnih dodatkov - na primer na delovno dobo - po novem ne bi več vštevali v minimalno plačo, ampak jih k plači prišteli. A to bodo le težko dosegli, saj večina delodajalcev tega ne podpira, je še poročala Julija Kočar.

Podjetja ne smejo več izplačevati znižane minimalne plače