Šircelj ni želel dajati podrobnosti o stanju v bančništvu. Foto: BoBo
Šircelj ni želel dajati podrobnosti o stanju v bančništvu. Foto: BoBo
"Stanje v bankah je resno"

Šircelj je dejal, da je stanje v bančništvu resno, pri čemer je izpostavil, da bodo morale ustrezne institucije, ki so zato poklicane, sprejeti ustrezne sklepe za sanacijo tega. Obravnavali so predvsem t. i. slabe terjatve in možnosti za njihovo reševanje. "Možnosti so različne. Ena izmed možnosti je, da se slabe terjatve prenesejo na neko novo institucijo," je dejal Šircelj.


Dobili so podatke o slabih terjatvah in o bančnem sistemu ter o različnih terjatvah, ki izhajajo iz različnih metodologij. Koliko naj bi bilo vseh slabih terjatev v celotnem bančnem sistemu, Šircelj ni povedal. Različne metodologije pokažejo različne terjatve, je pojasnil.

Članom odbora so razmere v slovenskem bančnem sistemu predstavili minister za finance Janez Šušteršič, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in direktor Združenja bank Slovenije France Arhar.
Odbor bo v nadaljevanju odločal, kakšna naj bi bila nova oblika upravljanja državnih naložb. Odločal bo, kako združiti predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu in predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki ga je vložila Pozitivna Slovenija.

"Stanje v bankah je resno"