Novi lastnik Sistemske tehnike je DUTB. Foto: BoBo
Novi lastnik Sistemske tehnike je DUTB. Foto: BoBo

Ko bo slaba banka plačala kupnino 2,7 milijona evrov, bo ravenska Sistemska tehnika posredno spet v lasti države. Na dražbi, za katero je bilo značilno nižanje izklicne cene - od 12,7 milijona evrov na 2,7 milijona evrov, kolikor je kot najnižjo ceno določilo sodišče, je bil DUTB edini ponudnik. Po opravljenem plačilu se bo obseg terjatev, ki jih ima DUTB do skupine Viator & Vektor v stečaju, kot prvemu zastavnemu upniku znižal za 2,7 milijona evrov.

Skupno so banke upnice na DUTB prenesle za 70,5 milijona evrov terjatev do V & V. Ko bo kupnino v vrednosti 18,5 milijona evrov za kompleks v Rudniku poravnal tudi hrvaški Benussi, se bodo terjatve še dodatne znižale. Sicer ima DUTB tudi 13 milijonov evrov terjatev do Sistemske tehnike.

Silvo Zorec: Današnja dražba zame ni bila veliko presenečenje
Stečajni upravitelj Skupine Viator & Vektor v stečaju Silvo Zorec je današnjo prodajo Sistemske tehnike pričakoval, saj je poznal stališča slabe banke glede na težave pri prodaji Sistemske tehnike. Prva dražba za prodajo Sistemske tehnike je bila avgusta lani, a za izklicno ceno 2,7 milijona evrov zanimanja ni bilo in varščine ni vplačal nihče.

SIJ: Pod določenimi pogoji bi Sistemsko tehniko odkupili od DUTB
V Slovenski industriji jekla, ki je vseskozi veljala za enega najresnejših kupcev Sistemske tehnike, a se zaradi po njihovem mnenju previsoke cene niso odločili za nakup, so z razpletom dražbe zadovoljni. Kot je dejal njihov predstavnik Denis Mancevič, so še vedno zainteresirani za nakup Sistemske tehnike in pod ustreznimi pogoji bi jo odkupili od DUTB-ja. Dobro se jim zdi, da bo isti lastnik - DUTB - hkrati prodajal družbo in terjatve do nje.

Janja Koren, Točka preloma

O prodaji Sistemske tehnike so govorili tudi v včerajšnji oddaji Točka preloma.

DUTB kupil Sistemsko tehniko
Viator & Vektor tri leta po stečaju
DUTB kupil Sistemsko tehniko
Viator & Vektor tri leta po stečaju