Davčni urad čedalje več poslovanja s podjetji opravlja elektronsko. Foto: BoBo
Davčni urad čedalje več poslovanja s podjetji opravlja elektronsko. Foto: BoBo

Podjetje ima možnost, pravijo na Fursu, da si lahko določi pooblaščenca za vročanje. Za to je treba izpolniti obrazec Vročanje-PE, mogoče pa si ga je tudi natisniti v wordovi obliki (tu je tudi seznam dokumentov, ki jih Furs vroča v e-obliki). Omenjeni obrazec je treba oddati v papirni obliki na pristojni finančni urad ali v elektronski obliki prek portala eDavki, to pa lahko stori tudi pooblaščenec podjetja, ki ima pravico za vložitev tega dokumenta. V tem primeru se vsi dokumenti namesto zavezancu vročajo njegovemu pooblaščencu za vročanje, tako v papirni kot elektronski obliki.

Podjetja in podjetnike posebej ob tem pozivajo, da za dodatno obveščanje o prejemu dokumenta prek portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov, če tega že niso storili npr. za eOpominjanje ali eVročanje. Elektronski naslov je treba sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS.

eVročitev se bo štela kot opravljena z dnem, ko bo naslovnik v portalu eDavki prevzel dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka (fikcija vročitve).

Za s. p. so drugačna pravila
Hkrati Furs opominja, da se v primerih, ko je dolžnik fizična oseba, ki opravlja dejavnost, davčna izvršba vedno vodi zoper fizično osebo, ta pa odgovarja z vsem svojim premoženjem tudi za obveznosti, ki izvirajo iz naslova opravljanja dejavnosti. Zato se vročanje dokumentov v postopku izvršbe opravi po pravilih, ki veljajo za vročanje fizičnim osebam. "To pomeni, da bo fizična oseba (tudi v primeru opravljanja dejavnosti) sklep o izvršbi prejela v papirni obliki po pošti, razen če se prostovoljno vključi v sistem eVročanje," so še zapisali.